10 jaar Koningsdag penning in coincard

€ 9,95
10 jaar Koningsdag penning in coincard

10 jaar Koningsdag penning in coincard

€ 9,95
  • Viering van 10 jaar Koningsdag
  • Feestelijke uitgifte voor een dag vol saamhorigheid en gezelligheid
  • Nieuwe uitgifte in de serie ‘Immaterieel Erfgoed in Nederland’
  • Onderdeel van de coincard catalogus
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

Het is één van de gezelligste dagen van het jaar: Koningsdag. Tijdens deze dag wordt de verjaardag van Koning Willem-Alexander gevierd en zijn er door het hele land festivals, vrijmarkten en andere festiviteiten. Veel Nederlanders hijsen zich traditiegetrouw in oranje of rood-wit-blauw, eten een oranje tompouce en drinken oranjebitter. Het is een dag vol gezelligheid die, sinds het aantreden van Koning Willem-Alexander, alweer 10 jaar wordt gevierd. Koningsdag is onlosmakelijk verbonden met Nederland en is door de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Koningsdag brengt jong en oud samen! De Koninklijke Nederlandse Munt brengt een speciale penning in coincard uit voor 10 jaar Koningsdag.

10 jaar Koningsdag
In 2023 vieren we 10 jaar Koningsdag, maar deze dag vol gezelligheid en saamhorigheid gaat heel wat jaren terug. De eerste echte Koninginnedag werd gevierd voor Koningin Wilhelmina, in 1902. Onder Juliana groeide Koninginnedag uit tot een officiële vrije dag en tenslotte tot een nationale feestdag. Tot die tijd konden Nederlanders langs het bordes van Paleis Soestdijk lopen om de Koninklijke Familie bloemen of cadeaus te geven. Koningin Beatrix was de eerste die ervoor koos om naar de mensen toe te gaan: ieder jaar bezocht ze een of twee gemeenten in Nederland om de dag hier door te brengen.

Met het aantreden van Koning Willem-Alexander is Koninginnedag aangepast naar Koningsdag, maar het idee is hetzelfde gebleven. De Koninklijke Familie bezoekt een stad om hier deel te nemen aan de festiviteiten. Voor Koningsdag 2023 is het Rotterdam dat oranje kleurt voor alweer de tiende Koningsdag.

Ontwerp
De penning voor 10 jaar Koningsdag heeft een vrolijk design. Op de voorzijde zijn feestende mensen te zien, terwijl boven hen slingers en confetti naar beneden dwarrelt. Rondom het afgebeelde tafereel zijn kroontjes afgebeeld. Rechtsboven staat de tekst ’27 april 2023’ te lezen en onderin staat de tekst ’10 jaar Koningsdag’  De keerzijde bevat het logo van Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland, omgeven met feestelijke slingers en confetti.

Immaterieel Erfgoed Nederland
Immaterieel erfgoed bestaat uit cultuuruitingen die een gevoel van identiteit en continuïteit geven. Anders dan materieel erfgoed is immaterieel erfgoed een levende vorm van erfgoed dat verandert met de tijd. Immaterieel Erfgoed in Nederland wordt zichtbaar gemaakt in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland draagt zorg voor de coördinatie van de Inventaris en promotie van immaterieel erfgoed in Nederland.

Meer informatie
Artikelnummer 0116281
Metaal Cu/Ni
Gewicht 15,5 g
Diameter 33 mm
Rand Glad
Kwaliteit Brilliant Uncirculated
Oplage 4.000