2,5 euromunt België 2024 ‘De Bij in België’ BU in coincard NL

€ 10,00
2,5 euromunt België 2024 ‘De Bij in België’ BU in coincard NL

2,5 euromunt België 2024 ‘De Bij in België’ BU in coincard NL

€ 10,00
Zet op Wensenlijst
  • Officiële uitgifte ter ere van de Bij in België
  • Met multi-view element!
  • Gelimiteerde oplage van max. 6.250 exemplaren
  • Wordt geleverd in een coincard met Nederlandstaligevoorzijde
  • Onderdeel van de Belgische Coincard Catalogus

 DIRECT beschikbaar

 Met GRATIS zakje bij-vriendelijke bloemzaadjes!

Voor de eerste 1000 bestellingen

op = op

Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

Een heel bij-zondere muntuitgifte…

Wist u dat ons land zowat 400 bijensoorten telt? Behalve honingleveranciers zijn bijen vooral belangrijke bestuivers. Zonder hun bezige inbreng - en ook die van hommels, vlinders en vleermuizen - zou onze voedselzekerheid in het gedrang komen. Want zonder bijen geen koffie, noten, groenten, fruit of katoen. 

Jammer genoeg is de wereldwijde bijenpopulatie de laatste decennia drastisch ingekrompen. België vormt daar geen uitzondering op. Intensieve landbouw, oprukkende verstedelijking en onredelijk pesticiden-gebruik hebben hun tol geëist. Gelukkig zijn er de laatste jaren tal van initiatieven genomen om het geboortepeil van ons bijenvolkje weer op te krikken. Zo hebben de Verenigde Naties in 2017 besloten om 20 mei uit te roepen tot Wereldbijendag, start de Week van de Bij op 26 mei in Vlaanderen en worden er bewustmakende acties zoals Maai Mei Niet georganiseerd. Dat zorgt voor meer bloemen en minder gras in onze tuinen, zodat er ook veel meer stuifmeel voor de bijen kan worden aangemaakt. Zo ziet u: zélf kunnen we er ook wat aan doen.  

… die onze zoemende werksters in de bloemetjes zet!

Dit tweede 2½ eurostuk van 2024 benadrukt het ecologische belang van onze bijen en wijst ons tezelfdertijd op de dringende noodzaak om hun unieke biodiversiteit te beschermen tegen de vervuiling van ons milieu en de ontsporing van ons klimaat. Op de beeldzijde prijkt een bij en een gestileerde kersenbloesem met daarachter de Belgische landkaart in de vorm van een honingraat. Deze landkaart wordt meer of minder zichtbaar als u het muntstuk beweegt. Op de muntzijde staan de nominale waarde, het jaartal en de Europese landkaart afgebeeld, omgeven door het drietalige omschrift BELGIË-BELGIQUE-BELGIEN.

Meer informatie
Artikelnummer 0117921
Ontwerp Iris Bruijns
Metaal Messing
Gewicht 10,50 g
Diameter 25,65 mm
Kwaliteit Brilliant Uncirculated
Oplage 12.500