België 2 euromunt 2024 ‘Strijd tegen Kanker in België’ BU in coincard NL

€ 11,00
België 2 euromunt 2024 ‘Strijd tegen Kanker in België’ BU in coincard NL

België 2 euromunt 2024 ‘Strijd tegen Kanker in België’ BU in coincard NL

€ 11,00
Bijna uitverkocht
Zet op Wensenlijst
  • Officiële uitgifte ter ere van het Strijd tegen Kanker in België
  • Gelimiteerde oplage van max. 62.500 exemplaren
  • Wordt geleverd in een coincard met Nederlandstaligevoorzijde
  • Onderdeel van de Belgische Coincard Catalogus

 

Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

Strijd tegen Kanker in België 

Sinds haar ontstaan heeft de mensheid ontelbare plagen en kwalen gekend, die jaren- en zelfs eeuwenlang totaal ongeneeslijk leken, maar die naderhand geheel of gedeeltelijk naar de geschiedenis zijn verwezen. Ooit - en misschien veel eerder dan gedacht - zal en moet het ons wellicht lukken om ook Kanker in zijn vele varianten aan banden te leggen.

 

De hemel klaart langzaam op... 

De laatste jaren heeft de wetenschap een spectaculaire vooruitgang geboekt in de bestrijding van kanker, waardoor de overlevingskansen stijgen en de levensduur wordt verlengd. Hoewel een diagnose bijzonder hard kan aankomen en de weg naar een genezing vrij zwaar kan uitvallen, mogen we zeker de moed niet verliezen. Meer dan ooit moeten we ons positief durven opstellen om een confrontatie met kanker aan te gaan. Daarbij speelt niet alleen de  specifieke inbreng van de oncoloog, maar ook de ondersteuning van de psycholoog en de fysiotherapeut een onschatbare rol. Zonder de kostbare hulp van de zorgverlener of vrijwilliger te vergeten uiteraard. 

 

Al 100 jaar strijd tegen kanker in België

Onder bescherming van Koningin Elisabeth, werd in 1924 de Nationale Belgische Liga tegen Kanker opgericht waaruit later zowel de Stichting tegen Kanker als Kom op tegen Kanker zijn ontstaan. Honderd jaar geleden werd dus de basis gelegd voor de permanente strijd tegen kanker en voor de begeleiding van patiënten in België, die in de loop der jaren ook door andere organisaties en bewegingen is verdergezet. Uitgebreide media-aandacht voor kanker alsook heel wat initiatieven die daarrond zijn ontstaan, zorgen daarbij voor een aanzienlijke ondersteuning. 

Naast de Stichting tegen Kanker en Kom op tegen Kanker spelen ook recentere bewegingen zoals  Télévie een fundamentele rol in het vrijmaken van fondsen voor medisch onderzoek en het ondersteunen van de patiënten en hun omgeving. Dankzij de talrijke campagnes in ons land van al deze organisaties is er weer meer zin en bereidheid ontstaan om deel te nemen aan het dagelijks leven. Deze initiatieven hebben er namelijk voor gezorgd dat mensen met kanker zich vandaag veel nauwer betrokken voelen bij evenementen, benefieten of infosessies die speciaal voor hen worden georganiseerd en dat er een hartverwarmend samenhorigheidsgevoel wordt gecreëerd onder al de lotgenoten die met deze onvoorspelbare ziekte worden geconfronteerd.

 

Een munt met een missie...

Met deze tweede 2 euromunt van 2024 wil de Koninklijke Munt van België niet louter de uitgebreide geschiedenis van de strijd tegen kanker in ons land herdenken. Deze uitgifte vormt ook een concrete dankbetuiging aan alle professionals en vrijwilligers die zich sinds jaar en dag hebben ingezet om mensen medisch en moreel bij te staan in wat wellicht het moeilijkste moment van hun leven mag genoemd worden. Daarbij willen we met deze munt ook vooral blijvend aandacht vragen voor de nood aan steun voor patiënten en hun omgeving en dit op diverse vlakken.

De voorzijde toont bovenaan een gestileerde regenboog als symbool van hoop op een kankervrije wereld, met daarin de land- en jaarvermelding BE 2024. Centraal prijkt de weergave van een hartslag in de vorm van een bewustzijnslintje dat vaak wordt opgespeld om onze solidariteit te betuigen met de patiënt. Onderaan staat de tweetalige inscriptie Lutte contre le cancer  - Strijd tegen kanker vermeld, omgeven door de initialen IB van ontwerpster Iris Bruijns, het muntmeesterteken (erlenmeyer met aster) en het munthuisteken van de Koninklijke Nederlandse Munt (de Mercuriusstaf).  

 

… in twee fraaie uitvoeringen!

Deze laatste 2 euromunt van 2024 wordt u aangeboden in Briliant Uncirculated (BU) en in Proof-kwaliteit. De BU-uitgifte steekt in een kleurrijke coincard en is al even origineel opgevat als het design van de ingesloten munt. Desgewenst kunt u ook opteren voor onze Proof-versie. 
De beperkte oplage van slechts 5.000 stukken maakt deze luxe-uitgifte tot een bijzonder gegeerd collector's item dat ook buiten ons land gretig aftrek zal vinden. Proof of BU, aan u de keuze. 
Of misschien wilt u wel beide versies wel bestellen? Geen slecht idee!

Meer informatie
Artikelnummer 0118053
Metaal Bi-metaal (cupro-nikkel /messing)
Gewicht 8,50 g
Diameter 25,75 mm
Kwaliteit Brilliant Uncirculated
Oplage 125.000
Ontwerper Iris Bruijns