2002 - 2012: 10 jaar euro

11 januari 2012

Ruim vier miljard Nederlandse euromunten zijn na de invoering van de euro in omloop gebracht. In 2002, het startjaar van de euro als fysiek betaalmiddel, begon Nederland met 2,8 miljard euromunten.

De productie van euromunten begon al in 1999, toen het nog drie jaar zou duren voordat de euro daadwerkelijk ingevoerd zou worden. De hoeveelheid die geproduceerd wordt is ook elk jaar weer anders. Afgelopen vijf jaar was er voornamelijk behoefte aan nieuwe euromunten van 5 cent. Hoeveel munten er jaarlijks bijgeslagen wordt bepaald door De Nederlandsche Bank (DNB).

De Nederlandse euromunten zijn overigens een klein deel van het totale hoeveelheid euro’s in Europa. De 17 eurolanden produceerden samen tot nu toe in totaal 97 miljard euromunten.
Ongeveer 330 miljoen Europeanen gebruiken de euro als betaalmiddel. Het laatste land dat de euro introduceerde was Estland.

Frappant is dat de Nederlandse euromunten in de portemonnee ver in de minderheid zijn. Neem maar eens een kijkje in uw portemonnee, grote kans dat er onder andere veel Duitse euro’s in zitten. Volgens cijfers van de website eurodiffusie.nl is zelfs nog maar een kwart van de munten in de gemiddelde Nederlandse portemonnee Nederlands. Een ander kwart is van Duitse komaf, daarna volgen de Franse en Belgische euro’s.

Eurodiffusie.nl is tien jaar geleden opgezet om de menging van euromunten uit de verschillende landen te volgen. Volgens Frederik Jan Jungen, die betrokken was bij de eerste metingen, geeft een min of meer vaste groep van 200 tot 300 mensen iedere maand via de website aan hem door wat de inhoud van hun portemonnee is. ‘Het is een kleine moeite maar het plezier is groot’, zegt Jungen, die af en toe nog benaderd wordt door Europese wetenschappers die graag gebruik maken van zijn gegevens.

Klik hier om zelf op te geven welke euromunten zich er in uw portemonnee bevinden.

Bronnen:
nu.nl
eurodiffusie.nl
 


< Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief. Dan blijft u op de hoogte van de nieuwste munten, leuke acties en het laatste nieuws!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief  

Volg ons ook op:

Veilig & vertrouwd

  • Echtheid gegarandeerd door onze experts
  • Unieke producten en exemplaren
  • Beveiligde verbinding bij afrekenen.
  • Volwaardig lid van Thuiswinkel Waarborg
thuiswinkel waarborg

Altijd op de hoogte van de nieuwste uitgiften en acties?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van de Koninklijke Nederlandse Munt! Dan bent u automatisch altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste uitgiften en het laatste muntnieuws.

Ja, ik schrijf me gratis in

De nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.

close