80 jaar D-Day penning in coincard

€ 9,95
80 jaar D-Day penning in coincard

80 jaar D-Day penning in coincard

€ 9,95

Speciale uitgifte om 80 jaar D-Day te herdenken

  • Unieke uitgifte voor de grootste amfibische operatie ooit: D-Day
  • Eerbetoon aan geallieerden die streden voor de bevrijding van Europa
  • Gelimiteerde oplage: mis hem niet!

Leverbaar vanaf midden Juni

Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

Het is 1944: een groot deel van Europa is bezet door het Duitsland van Adolf Hitler. Ondertussen werken de geallieerden al maanden aan een grote invasie, onder de naam Operatie Neptune. In de nacht van 5 op 6 juni is het zover en vindt de grootste amfibische operatie ooit plaats, die we vandaag de dag kennen als D-Day. In 2024 is D-Day 80 jaar geleden en om dit te herdenken lanceert de Koninklijke Nederlandse Munt een bijzondere uitgifte in coincard.

Bevrijding van West-Europa 

Met D-Day werd de bevrijding van West-Europa gestart. Vanuit Engeland werden diverse Britse en Amerikaanse oorlogsschepen getransporteerd naar Normandië: het landingsgebied was 90 kilometer breed en verdeeld over 5 stranden: Utah Beach, Omaha Beach, Gold Beach, Juno Beach en Sword Beach. Na zware gevechten weten de geallieerden door de Duitse verdediging heen te komen en marcheren ze steeds verder door, tot op 25 augustus 1944 Parijs wordt bevrijd. Dit wordt gezien als het einde van Operatie Overlord, de naam voor de invasie van Noordwest Europa. De eerste aanvallen en het marine-onderdeel van deze operatie werd Operatie Neptune genoemd. Uiteindelijk komt de Tweede Wereldoorlog in Europa tot een einde met de overgave van Duitsland op 8 mei 1945. 

Ontwerp

De herdenking van 80 jaar D-Day is gevat in een mooie penning in coincard. Op de voorzijde van de coincard staat een Amerikaanse Jeep met Amerikaanse Soldaat, kijkend naar Britse Spitfires die langs de Franse Kust vliegen. Op de keerzijde is de huidige kust van Normandië te zien: rustig en leeg, in groot contrast met die ene dag in juni 1944. Links is een militaire Dog Tag zichtbaar, welke door militairen werd gedragen. Hierin zijn de specificaties van de penning zichtbaar.

De penning toont aan de keerzijde een eerbetoon aan een gesneuvelde soldaat, op de achtergrond is het strand van Normandië zichtbaar. Op de voorzijde van de penning staat ’80 Years D-Day’ met daaronder de tekst ‘Victory in spite of all terror’, een quote van toenmalig premier Winston Churchill. 

Meer informatie
Artikelnummer 0119156
Metaal Cu/Ni
Gewicht 15,5 g
Diameter 33 mm
Rand Glad
Kwaliteit Brilliant Uncirculated
Oplage 4.000