Bijzondere Chinese munt gevonden in Kenia

22 maart 2013

Uit het nieuws:

In Kenia is onlangs een bijzondere Chinese munt gevonden. De munt is zo'n zeshonderd jaar oud en toont volgens onderzoekers aan dat er destijds al handelsbetrekkingen waren tussen Afrika en het Verre Oosten, tientallen jaren voordat Europese ontdekkingsreiziger in het gebied arriveerden.

Het gaat om een munt uit de tijd van Yongle, een beroemde Ming-keizer die regeerde van 1403 tot 1424. De vondst werd gedaan op het eiland Manda door medewerkers van het Field Museum in Chicago en de universiteit van Illinois. De munt is van zilver en koper en heeft een gat in het midden waardoor hij aan een riem gedragen kon worden. Op de munt is ook de naam van keizer Yongle te vinden.

Keizer Yongle is onder meer bekend omdat hij tijdens zijn bewind opdracht gaf de Grote Muur te herstellen en verder uit te breiden. Ook verplaatste hij zijn hof van Nanjing naar Beijing waar hij de zogenaamde Verboden stad liet bouwen. De keizer liet verder een enorme zeevloot opbouwen en stuurde zijn admiraal en vertrouweling Zheng He op lange ontdekkingsreizen. Deze beroemde ontdekkingsreiziger, ook wel eens de Columbus van China genoemd, trok onder meer naar Java, Sumatra, Sri-Lanka, de Perzische Golf en de oostkust van Afrika.

Zheng He was echter niet zozeer geïnteresseerd in het aanknopen van handelscontacten. De reizen stonden vooral in het teken van politiek en het verkennen van de wereld. Uit veel gebieden werden een soort trofeeën meegenomen. Uit Afrika werd bijvoorbeeld een giraffe meegebracht.

Door de vondst van de munt op Manda denken de onderzoekers dat Zheng He tijdens een van zijn reizen mogelijk ook dit Afrikaanse eiland aan heeft gedaan.

Na de dood van keizer Yongle in 1424 beval zijn opvolger, Hongxi, een eind te maken aan de kostbare expedities. Voor China brak toen een nieuwe periode van zelfverkozen isolement aan.

Bron:
historiek.net< Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief. Dan blijft u op de hoogte van de nieuwste munten, leuke acties en het laatste nieuws!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief  

Volg ons ook op:

Veilig & vertrouwd

  • Echtheid gegarandeerd door onze experts
  • Unieke producten en exemplaren
  • Beveiligde verbinding bij afrekenen.
  • Volwaardig lid van Thuiswinkel Waarborg
thuiswinkel waarborg

Altijd op de hoogte van de nieuwste uitgiften en acties?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van de Koninklijke Nederlandse Munt! Dan bent u automatisch altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste uitgiften en het laatste muntnieuws.

Ja, ik schrijf me gratis in

De nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.

close