De Gouden Rijder

04 augustus 2012

Velen zijn wel bekend met de gouden Dukaat, de provinciale Gulden en de Duit. Maar wat men vaak niet weet is dat in de periode dat deze munten gebruikt werden, ook met de Gouden Rijder betaald kon worden. De Gouden Rijder was geen alledaagse munt om brood of eieren mee te kopen. De munt werd juist vaak gebruikt door Nederlandse handelaren bij grote transacties.

De Gouden Rijder werd voor het eerst geslagen in Gelderland in 1581, vooral met het oog op winst; hij werd ver boven zijn intrinsieke waarde in omloop gebracht. Later werd de munt algemeen geslagen en ook tot in de 17e eeuw gebruikt. Na 1625 verdween de gouden rijder weer tijdelijk uit het officiële betaalverkeer.

In 1749 wilde men de wildgroei van versleten en gesnoeide Gouden Dukaten aanpakken. Mensen mochten deze illegaal geworden munt wel inleveren. Voor de verwerking van het binnengekomen goud werd teruggekeerd naar het slaan van de Gouden Rijder, die om zijn lage gehalte hiertoe technisch geschikt was. De nieuwe Gouden Rijder kreeg een vaste koers van 14 gulden.

Windvaan op het muntgebouw
Er zijn vrij veel Gouden Rijders in de 17e en 18e eeuw geslagen, maar omdat er velen zijn omgesmolten is de munt tegenwoordig een stuk schaarser dan vroeger. Een leuk weetje is dat op het torentje van het Muntgebouw hier in Utrecht een windvaan staat in de vorm van een Gouden Rijder. Deze windvaan is van koper en ontworpen door Rijksbouwmeester Peters.


< Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief. Dan blijft u op de hoogte van de nieuwste munten, leuke acties en het laatste nieuws!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief  

Volg ons ook op:

Veilig & vertrouwd

  • Echtheid gegarandeerd door onze experts
  • Unieke producten en exemplaren
  • Beveiligde verbinding bij afrekenen.
  • Volwaardig lid van Thuiswinkel Waarborg
thuiswinkel waarborg

Altijd op de hoogte van de nieuwste uitgiften en acties?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van de Koninklijke Nederlandse Munt! Dan bent u automatisch altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste uitgiften en het laatste muntnieuws.

Ja, ik schrijf me gratis in

De nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.

close