De Herdenkingsmunten serie Nederlands Werelderfgoed

13 juni 2013

'Werelderfgoed is cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld, en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden. Alleen erfgoed dat is ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO mag deze titel dragen.'
Zo beschouwt Tine Melzer, ontwerper van de eerste 3 munten uit de serie Nederlands Werelderfgoed, het erfgoed en dit was dan ook haar inspiratie om tot de ontwerpen te komen van de herdenkingsmunten te komen.

Werelderfgoed is een meesterwerk van menselijk vernuft. Het markeert een belangrijke overgang in de ontwikkeling van techniek, architectuur, stedenbouw of landschapsontwerp. Of het is een voorbeeld van een bouwwerk of van een landschap dat één of meer belangrijke fasen in de geschiedenis vertegenwoordigt.

In Nederland zijn er 10 Werelderfgoederen. De herdenkingsmunten serie Nederlands Werelderfgoed (2012-2020) eert deze meesterwerken.

Eerste serie: (ontwerp Tine Melzer)
Grachtengordel Amsterdam (2012)
Rietveld Schröderhuis (2013)
Kinderdijkse Molens (2014)

Tweede serie:
Van Nellefabriek (2015)
Waddenzee (2016)
Stelling van Amsterdam (2017)

Derde serie:
Droogmakerij de Beemster (2018)
Willemstad (2019)
Schokland (2020)
Ir. D.F. Woudagemaal (2021)

Elke serie heeft zijn eigen voorzijde. De voorzijde uit de serie van Tine Melzer bevat een matte wereldkaart gevormd door vingerafdrukken van haar familie en bevat een duidelijk gerasterde portret van Koningin Beatrix respectievelijk Koning Willem-Alexander.


< Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief. Dan blijft u op de hoogte van de nieuwste munten, leuke acties en het laatste nieuws!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief  

Volg ons ook op:

Veilig & vertrouwd

  • Echtheid gegarandeerd door onze experts
  • Unieke producten en exemplaren
  • Beveiligde verbinding bij afrekenen.
  • Volwaardig lid van Thuiswinkel Waarborg
thuiswinkel waarborg

Altijd op de hoogte van de nieuwste uitgiften en acties?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van de Koninklijke Nederlandse Munt! Dan bent u automatisch altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste uitgiften en het laatste muntnieuws.

Ja, ik schrijf me gratis in

De nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.

close