De Romeinse denarius

04 december 2012

De denarius is de euro van de Romeinse oudheid. Vier eeuwen lang (209 v.Chr. - 215 n.Chr.) is het de standaard Zilveren munt van het machtige Romeinse Rijk en een algemeen geaccepteerd betaalmiddel. Het woord ‘denarius’ wijst op het getal 10; één denarius is in de beginperiode 10 koperen assen waard.

Geliefde verzamelobjecten
De voorzijde van de munt toont in het begin het hoofd van Roma en andere goden. Wanneer Julius Caesar als eerste heerser zijn eigen portret op munten laat slaan, wordt het de nieuwe standaard om het keizerlijke portret op de voorzijde van munten af te beelden. Tegenwoordig zijn denarii van Julius Caesar zeldzaam en zeer gewild onder verzamelaars. Ook denarii van keizer Augustus zijn geliefde verzamelobjecten.

Verschuivingen in waarde en betekenis
Eeuwenlang wordt de denarius door diverse keizers gehandhaafd. Wel ontstaan er flinke verschuivingen in de waarde van de munt en in de betekenis van de term. In het oorspronkelijk zo machtige Romeinse gebied begint denarius op verschillende soorten munten te duiden. Tot in de middeleeuwen bestaat er zelfs in onze streken nog een eenvoudig Zilveren muntje dat denier wordt genoemd.

Nog altijd actueel
Door de diepgewortelde verspreiding bestaan er nog steeds verschillende afgeleiden van de denarius. De ‘moderne denarii’ heten in het Midden-Oosten bijvoorbeeld dinar en in Macedonië is de denar het officiële betaalmiddel. Ook in het Spaanse woord voor geld, dinero, komen we de denarius nog tegen.


< Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief. Dan blijft u op de hoogte van de nieuwste munten, leuke acties en het laatste nieuws!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief  

Volg ons ook op:

Veilig & vertrouwd

  • Echtheid gegarandeerd door onze experts
  • Unieke producten en exemplaren
  • Beveiligde verbinding bij afrekenen.
  • Volwaardig lid van Thuiswinkel Waarborg
thuiswinkel waarborg

Altijd op de hoogte van de nieuwste uitgiften en acties?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van de Koninklijke Nederlandse Munt! Dan bent u automatisch altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste uitgiften en het laatste muntnieuws.

Ja, ik schrijf me gratis in

De nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.

close