De inspiratie van de ontwerpers voor de Herdenkingsmunt ‘Nederland en de Schilderkunst’

13 april 2011

De twee ontwerpers Persijn Broersen en Margit Lukács hebben de eerste vijf- en tien euro herdenkingsmunt van 2011 ontworpen. Het thema ‘Nederland en de Schilderkunst’ is een thema wat meteen tot de verbeelding spreekt. De verhouding tussen illusie en werkelijkheid is een van de meest kenmerkende aspecten van de Nederlandse schilderkunst. Persijn Broersen en Margit Lukács gebruikten het in hun ontwerp van het Schilderkunst Vijfje. Ze combineerden de uitgangspunten van historische en hedendaagse schilderkunst aan de hand van het 17e-eeuws schilderij ‘Gezicht op Delft’ van Johannes Vermeer.

De voorzijde van de munt toont Koningin Beatrix, actief kijkend naar het doek. Zij ziet dat de horizon niet parallel loopt aan het perspectief van de lijst, waardoor de illusie wordt verbroken. De keerzijde verbeeldt de achterkant van het schilderij en de Delftse horizon. Hiermee wordt de verbinding met het heden gelegd. Een conceptueel ontwerp, waarin de verbeeldingskracht voelbaar is.
 


< Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief. Dan blijft u op de hoogte van de nieuwste munten, leuke acties en het laatste nieuws!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief  

Volg ons ook op:

Veilig & vertrouwd

  • Echtheid gegarandeerd door onze experts
  • Unieke producten en exemplaren
  • Beveiligde verbinding bij afrekenen.
  • Volwaardig lid van Thuiswinkel Waarborg
thuiswinkel waarborg

Altijd op de hoogte van de nieuwste uitgiften en acties?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van de Koninklijke Nederlandse Munt! Dan bent u automatisch altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste uitgiften en het laatste muntnieuws.

Ja, ik schrijf me gratis in

De nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.

close