De rijke geschiedenis van de penning

09 oktober 2012

Verschillende collecties van de Koninklijke Nederlandse Munt bevatten penningen. Penningen zijn munten met een eeuwenoude geschiedenis, waarover we u graag wat meer vertellen.

Penning als munt
Penning is de naam voor een reeks munten waarvan de oorsprong terug gaat tot de Zilveren Karolingische Denarius. Deze werd in het Nederlands penning genoemd. Lange tijd was het vrijwel de enige muntsoort. Pas sinds de 13e eeuw werden veelvouden in Zilver en Goud geslagen met een eigen naam, maar de penning bleef in gebruik als rekeneenheid. Door de voortdurende inflatie verdween het Zilver uit de munt en omstreeks 1573 werd het vervangen door koper. Doordat de penning lange tijd een functie had in het betalingsverkeer, heeft de naam zich diep geworteld in ons collectief geheugen.

Belastingpenning
Opmerkelijk is dat de penning ook een eenheid was voor belastingheffing. De honderdste en de twintigste penning bijvoorbeeld, die door de landheer werd opgeëist. Het bekendste is waarschijnlijk wel de tiende penning, een beruchte belastingmaatregel die de Hertog van Alva in 1569 invoerde. Hier kennen we ook de ‘steekpenningen’ van.

Betaal-, consumptie- en rekenpenning
De penning is ook gebruikt als rekenpenning op een rekenbord. Door middel van de positie van de vaak prachtig vormgegeven penningen op het rekenbord kon men gemakkelijk berekeningen maken.

Gedenkpenningen
Een penning is tegenwoordig een voorwerp dat is omgeschreven als een niet geldig wettig betaalmiddel maar wordt gebruikt als herinnering of als kunstobject. Denk bij speciale gebeurtenissen aan jubilea, openingen of ander memorabele momenten. Een mooi voorbeeld is de collectie ‘Uit de Kluizen van ’s Rijks Munt’ en dan met name de serie Stadhouders van Oranje 1584 - 1772. Deze collectie toont u prachtige historische weergaven waarop u kunt zien wie wanneer aan de macht was, hoe deze persoon eruit zag en welke heldendaden hij op zijn naam mocht schrijven. Aan de hand van deze Sterling Zilveren herslagen in de allerhoogste kwaliteit Proof herbeleeft u onze Vaderlandse geschiedenis.


< Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief. Dan blijft u op de hoogte van de nieuwste munten, leuke acties en het laatste nieuws!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief  

Volg ons ook op:

Veilig & vertrouwd

  • Echtheid gegarandeerd door onze experts
  • Unieke producten en exemplaren
  • Beveiligde verbinding bij afrekenen.
  • Volwaardig lid van Thuiswinkel Waarborg
thuiswinkel waarborg

Altijd op de hoogte van de nieuwste uitgiften en acties?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van de Koninklijke Nederlandse Munt! Dan bent u automatisch altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste uitgiften en het laatste muntnieuws.

Ja, ik schrijf me gratis in

De nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.

close