Een legende komt naar België: Double Eagle 2 dagen in Brussel

12 maart 2012

Uit het nieuws:

Brussel, 9 maart 2012 – De Double Eagle 1933 zal voor de allereerste keer worden tentoongesteld in Europa. Al bekend sinds de opmerkelijke openbare verkoop in 2002 door Sotheby’s – geveild voor maar liefst 7,59 miljoen dollar – als duurste goudstuk ter wereld! De Double Eagle zal aan het Belgische publiek worden tentoongesteld op vrijdag 9 en zaterdag 10 maart, een uitzonderlijk gebeurtenis!

De legende van de Double Eagle (zie Het mysterie van het verboden muntstuk) is al 80 jaar onderwerp van de wildste verhalen en stoutste dromen van vele muntverzamelaars, liefhebbers van zeldzame objecten, de machtigen en rijken der aarde!

De Double Eagle 1933 is een gouden muntstuk van twintig dollar (90% goud, 10% koper). Het ontwerp is gemaakt door Augustus Saint-Gaudens in 1907. Het muntstuk heeft een dikte van 2 mm, een diameter van 34,1 mm en een gewicht van 33,431 gram. De kopzijde stelt Lady Liberty voor die een fakkel en een olijftak vasthoudt, op de muntzijde staat een adelaar in volle vlucht.

Een object dat tot de verbeelding spreekt
Dit uitzonderlijke muntstuk is bijzonder op heel wat verschillende vlakken. Zo werden er in 1933 ongeveer een half miljoen exemplaren van de Double Eagle geslagen. Vandaag bestaan er nog slechts 3 exemplaren van - waarvan één in privébezit en twee in het Smithsonian Institute te Washington, die daar met grote zorg bewaard worden. De Double Eagle spreekt tot de verbeelding van amateurs vanwege haar zeldzaamheid en het mysterie van de munt. Bovendien is het muntstuk het duurste ooit verkocht!

Het Belgische Munthuis en het Smithsonian zijn erin geslaagd een tussenstop in België te voorzien tijdens de Europese rondreis van de munt. Deze wordt voor de allereerste keer tentoongesteld in enkele Europese landen.

“Dit is een heel uitzonderlijk evenement, aldus Patrick Bogaers, directeur van het Belgische Munthuis. Wij zijn bijzonder blij dat we dit iconisch stuk tentoon kunnen stellen aan de Belgen zodat ze de legende kunnen een stukje kunnen ervaren.”

De Double Eagle zal tentoongesteld worden in de Koninklijke Bibliotheek van België, te Brussel, op vrijdag 9 maart van 14u30 tot 18u30 en op zaterdag 10 maart van 9u30 tot 14u30.

“De Double Eagle uit 1933 is het symbool van een tweestrijd in een onderling afhankelijke wereldeconomie, zowel in de vroege 20ste eeuw als de dag van vandaag, onderstreept Marc Pachter, interim directeur van het National Museum of American History. We zijn bijzonder blij dat we het Europese publiek de kans kunnen geven een van de grootste schatten van het Smithsonian te ontdekken in het kader van een ongekende reis.”

Praktische informatie
Waar: Koninklijke Bibliotheek van België, Keizerslaan 2 – 1000 Brussel
Wanneer: vrijdag 9 maart van 14u30 tot 18u30 en zaterdag 10 maart van 9u30 tot 14u30.
De ingang is gratis.


Bron: mindshake-pr.prezly.comTV Brussel maakte hierover een nieuwsitem:

Bron: tvbrussel.be


< Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief. Dan blijft u op de hoogte van de nieuwste munten, leuke acties en het laatste nieuws!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief  

Volg ons ook op:

Veilig & vertrouwd

  • Echtheid gegarandeerd door onze experts
  • Unieke producten en exemplaren
  • Beveiligde verbinding bij afrekenen.
  • Volwaardig lid van Thuiswinkel Waarborg
thuiswinkel waarborg

Altijd op de hoogte van de nieuwste uitgiften en acties?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van de Koninklijke Nederlandse Munt! Dan bent u automatisch altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste uitgiften en het laatste muntnieuws.

Ja, ik schrijf me gratis in

De nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.

close