Een vals bankbiljet van meesteroplichter Alves dos Reis

02 juli 2012

Uit het nieuws:

Met de gezinstentoonstelling Snel Geld staat het Geldmuseum in Utrecht de komende maanden stil bij de wijze waarop geldcriminelen in de loop der eeuwen te werk zijn gegaan.

Zo is er bijvoorbeeld een vervalst bankbiljet te zien van de Portugese meesteroplichter Alves dos Reis (1898-1955). Het valse biljet van 500 reis werd in 1925 gemaakt bij de officiële drukkerij waar ook de Portugese overheid haar bankbiljetten liet drukken. De vervalsingen waren eigenlijk alleen door de serienummers van echt te onderscheiden.

Een ander bijzonder object is een zogenaamde dubbele shekel van Sidon uit circa 380 voor Christus. In deze munt is ooit een inkeping gemaakt zodat gecontroleerd kon worden of de munt door en door van zilver was en geen kern had van onedel metaal. Na deze test werd de munt overigens gewoon weer als betaalmiddel gebruikt.

Aan de hand van deze en andere stukken uit de collectie wil het Geldmuseum de bezoeker kennis laten maken met vervalsers, oplichters en hackers. Naast het bekijken van vervalste munten en bankbiljetten kan worden ontdekt op welke manieren witwassen, skimmen en phishing worden tegengegaan.

De tentoonstelling loopt nog tot en met 26 mei 2013.

Bron: historiek.net
 


< Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief. Dan blijft u op de hoogte van de nieuwste munten, leuke acties en het laatste nieuws!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief  

Volg ons ook op:

Veilig & vertrouwd

  • Echtheid gegarandeerd door onze experts
  • Unieke producten en exemplaren
  • Beveiligde verbinding bij afrekenen.
  • Volwaardig lid van Thuiswinkel Waarborg
thuiswinkel waarborg

Altijd op de hoogte van de nieuwste uitgiften en acties?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van de Koninklijke Nederlandse Munt! Dan bent u automatisch altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste uitgiften en het laatste muntnieuws.

Ja, ik schrijf me gratis in

De nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.

close