Eerste euromunt uit 1971 onder de veilhamer

21 maart 2011

Uit het nieuws:

Van wanneer dateert de Euro? ‘Uit 2002,’ zult u zeggen, ‘per 1 januari van dat jaar voegde de gulden zich immers bij de florijn, ducaat, dubloen en andere gedateerde duiten.’

Christie’s veilt op 23 maart echter een euro uit 1971. In dat jaar lanceerde weekblad Time een wedstrijd waarin reclamebureaus werden uitgedaagd om een zo origineel mogelijke advertentie te verzinnen. Het Nederlandse bureau Prad won de wedstrijd met een prijsvraag om een naam te bedenken voor een Europese eenheidsmunt.

Uit 1.077 inzendingen koos men de Euro, die het reclamebureau vervolgens in een oplage van 500 stuks liet drukken naar een ontwerp van de Nederlandse beeldhouwer Eric Claus (1936).

Christie’s veilt een zilveren Euro (serienummer 85) die met een diameter van 25 mm net iets groter is dan het huidige eurostuk en het opschrift draagt: EUROPA FILIORUM NOSTRORUM DOMUS, oftewel EUROPA HUIS ONZER KINDEREN. De munt wordt verkocht met de originele cassette van Prad en een plaquette: dezelfde Euro maar dan van brons en 18 cm groot.

Bron: www.blikopnieuws.nl
 Foto: CHRISTIE'S

Foto: CHRISTIE'S


< Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief. Dan blijft u op de hoogte van de nieuwste munten, leuke acties en het laatste nieuws!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief  

Volg ons ook op:

Veilig & vertrouwd

  • Echtheid gegarandeerd door onze experts
  • Unieke producten en exemplaren
  • Beveiligde verbinding bij afrekenen.
  • Volwaardig lid van Thuiswinkel Waarborg
thuiswinkel waarborg

Altijd op de hoogte van de nieuwste uitgiften en acties?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van de Koninklijke Nederlandse Munt! Dan bent u automatisch altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste uitgiften en het laatste muntnieuws.

Ja, ik schrijf me gratis in

De nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.

close