Estland bereidt zich voor op komst van euro

01 juli 2010

Uit het nieuws:

TALLINN - Terwijl het slecht gaat met de euro en velen de munt het liefst links willen laten liggen, verwisselen de Esten op 1 januari 2011 hun kronen definitief voor euro's. De bevolking vreest voor flinke inflatie.

,,Ik wil 'm eigenlijk helemaal niet, die euro'', zegt Andrej, de bestuurder op tramlijn twee in de Estse hoofdstad Tallinn, die tijdens een pauze naast zijn vervoermiddel een sigaretje rookt. ,,Want zeg nou eerlijk, toen ze bij jullie in Nederland die gulden inwisselden voor de euro, is het toen bij jullie goedkoper geworden?'' Het antwoord wacht hij niet eens af: ,,Precies.''

Wit voetje
Bovendien gaat het volgens hem met de Estse economie helemaal niet zo goed. ,,Denk je dat hier weinig werkloosheid is? Bij het transportbedrijf hebben ze inderdaad niemand ontslagen, maar werkt iedereen op 80 procent. En zó geweldig gaat het met die euro van jullie ook niet. Wat mij betreft hadden we beter een paar jaar kunnen wachten, maar onze overheid wil weer eens een wit voetje halen bij de Europese Unie in Brussel'', verzucht hij.

De EU verwelkomde deze maand de toetreding van Estland tot de eurozone. Estland voldeed met vlag en wimpel aan de vereiste voorwaarden en is naast Zweden het enige Europese land dat zich, ondanks de crisis, weet te houden aan de financiële EU-verplichtingen. Omdat het land bovendien een kleine staatsschuld heeft, en dus verschoond blijft van topzware leningen inclusief rentebetalingen, leeft de economie weer op.

Bang voor inflatie
Op 1 januari 2011 wisselen de Esten hun kronen definitief in voor euro's. Estse economen voorspellen dat het bedrijfsleven dan tegen lagere kosten kan lenen en voorzien een toestroom van buitenlandse investeerders. Toch blijft iedereen bang voor inflatie. Zelfs het Europees Parlement waarschuwde de Estse overheid dat er geen tijd is om op de lauweren te rusten, maar dat nu al alles in het werk gesteld moet worden om een toename van inflatie begin 2011 te voorkomen.

Volgens de Estse econome Maris Lauri valt dat risico wel mee. ,,Estland heeft een bijzonder competitieve economie. Bedrijven die de euro als excuus zien om hun prijzen op te schroeven, zullen hun klanten zien vertrekken'', laat ze weten.

Domper
Het Estse onderzoeksbureau Faktum & Ariko waarschuwt echter. Vooral het armere segment van de Estse samenleving zal zich met de euro realiseren hoe weinig het eigenlijk te besteden heeft. 'Pensioengerechtigden maken zich al zorgen om de komst van de euro, en de feitelijke overgang kan voor velen een behoorlijke domper betekenen', staat in een rapport van het bureau, gebaseerd op onderzoek onder 500 Esten.

Volgens Lauri is er echter sprake van een 'correctie'. ,,De afgelopen jaren waren de salarissen in sommige sectoren, zoals de bouw, echt buitensporig hoog. De crisis kwam wat dat betreft wel aardig uit, want die uitwassen zijn nu teniet gedaan'', zegt ze.

Bron: Nederlands Dagblad

euroteken kunstwerk
 


< Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief. Dan blijft u op de hoogte van de nieuwste munten, leuke acties en het laatste nieuws!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief  

Volg ons ook op:

Veilig & vertrouwd

  • Echtheid gegarandeerd door onze experts
  • Unieke producten en exemplaren
  • Beveiligde verbinding bij afrekenen.
  • Volwaardig lid van Thuiswinkel Waarborg
thuiswinkel waarborg

Altijd op de hoogte van de nieuwste uitgiften en acties?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van de Koninklijke Nederlandse Munt! Dan bent u automatisch altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste uitgiften en het laatste muntnieuws.

Ja, ik schrijf me gratis in

De nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.

close