Estland gaat aan de euro

03 januari 2011

Uit het nieuws:

Estland gaat zaterdag als eerste voormalige Sovjet-republiek aan de euro. De kleine Baltische staat treedt per 1 januari 2011 officieel toe tot de eurozone en wordt het zeventiende land dat de gezamenlijke Europese munt gaat gebruiken. De toetreding van Estland is een symbolische stimulans voor de munteenheid.

De overgang van de Estlandse kroon naar de euro komt op een moment dat de gemeenschappelijke Europese munt in zwaar weer verkeert. Twee lidstaten -Ierland en Griekenland- moesten noodleningen krijgen om te voorkomen dat ze bankroet gingen.

Velen zien de toetreding van Estland als een vooral symbolische stap. De waarde van de economie van het 1,3 miljoen inwoners tellende land valt namelijk in het niet bij de totale waarde van de economie van de Europese Unie.

Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso verwelkomde Estland tot de monetaire unie en voorspelde dat de euro het dagelijks leven in het land gaat verbeteren. "De toetreding van Estland betekent dat meer dan 330 miljoen Europeanen eurobiljetten en -munten in hun zakken dragen. Het is een sterk signaal van de aantrekkelijkheid en stabiliteit die de euro lidstaten van de Europese Unie kan geven."

Het Estlandse ministerie van financiën zei dat de banken en de it-systemen in het land helemaal klaar zijn voor de overgang naar de euro. Honderden geldautomaten zijn al voorzien van eurobiljetten. Banken en postkantoren blijven dit weekend open om zo de overgang te vergemakkelijken. De politie heeft de bevolking wel opgeroepen niet direct grote hoeveelheden geld op te nemen, vanwege het risico op berovingen.

Estland is na Slovenië en Slowakije het derde Oost-Europese land dat overgaat op de euro. Zeven andere landen in de regio -Polen, Roemenië, Hongarije, Tsjechië, Bulgarije, Litouwen en Letland- moeten in de toekomst eveneens de euro gaan gebruiken. Er is echter geen deadline voor de invoering vastgesteld.

Bron: Novum/AP

estland euromunt

 


< Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief. Dan blijft u op de hoogte van de nieuwste munten, leuke acties en het laatste nieuws!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief  

Volg ons ook op:

Veilig & vertrouwd

  • Echtheid gegarandeerd door onze experts
  • Unieke producten en exemplaren
  • Beveiligde verbinding bij afrekenen.
  • Volwaardig lid van Thuiswinkel Waarborg
thuiswinkel waarborg

Altijd op de hoogte van de nieuwste uitgiften en acties?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van de Koninklijke Nederlandse Munt! Dan bent u automatisch altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste uitgiften en het laatste muntnieuws.

Ja, ik schrijf me gratis in

De nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.

close