Grote archeologische vondst gedaan op het Harlinger strand

01 april 2011

Uit het nieuws:

Tijdens het opspuiten van het Harlinger strand is een aantal historische munten gevonden met een zeer hoge historische waarde. De munten komen vermoedelijk van het eiland Griend, dat in 1287 verzwolgen is door de zee tijdens de Sint Luciavloed. Vanaf zaterdag wordt een deel van het strand afgesloten voor archeologisch onderzoek. Archeologen gaan dan op zoek naar meer historische munten en andere voorwerpen.

Afgelopen weken is er op grote schaal zand gewonnen om het Harlinger strand klaar te maken voor het nieuwe zomerseizoen. Dit zand wordt traditiegetrouw gewonnen uit de Blauwe Slenk. Deze keer gebeurde dit in de buurt van het eiland Griend. De gevonden voorwerpen duiden vooral op de Middeleeuwse bewoning.

Zo zijn er enkele zilveren munten gevonden, zoals een leeuwengroot van Jan III, geslagen in Brabant en een zogenoemde penning uit de tijd van de Hollandse graaf Floris V (1256-1266). Tot nu toe is er één gouden munt aangetroffen, namelijk een goudgulden van Rudolf van Diepholt (1431-1455). Deze zeldzame munt werd in Utrecht geslagen. Ook bevinden zich diverse scherven van Middeleeuwse potten en schalen tussen het opgespoten zand.

Onduidelijk is nog of het materiaal allemaal van Griend afkomstig is, of dat er ook zaken bij zijn die afkomstig zijn uit scheepswrakken.

Door het strand gedeeltelijk af te sluiten, wordt getracht te voorkomen dat de bevolking op zoek gaat naar munten en andere voorwerpen. Het is dan ook per direct verboden op het strand te graven. Dit verbod blijft tot nadere orde gelden.

Bron: nieuwsbank.nl

In onze webshop zijn een aantal middeleeuwse munten te vinden die vergelijkbaar zijn met de waardevolle vondst in Harlingen.


< Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief. Dan blijft u op de hoogte van de nieuwste munten, leuke acties en het laatste nieuws!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief  

Volg ons ook op:

Veilig & vertrouwd

  • Echtheid gegarandeerd door onze experts
  • Unieke producten en exemplaren
  • Beveiligde verbinding bij afrekenen.
  • Volwaardig lid van Thuiswinkel Waarborg
thuiswinkel waarborg

Altijd op de hoogte van de nieuwste uitgiften en acties?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van de Koninklijke Nederlandse Munt! Dan bent u automatisch altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste uitgiften en het laatste muntnieuws.

Ja, ik schrijf me gratis in

De nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.

close