Historische muntset 200 jaar Waterloo

27 mei 2015

De indrukwekkende geschiedenis rond de Slag bij Waterloo wordt verteld in de Historische Muntset 200 jaar Slag bij Waterloo, met in totaal vijf historische munten penningen.

Europa in oorlog
In de nasleep van de Franse Revolutie (1789) lukte het Napoleon in 1799 om de macht in Frankrijk te veroveren en zichzelf tot Eerste Consul te benoemen. Door zijn machtszucht en drang naar gebiedsuitbreiding was hij met verschillende mogendheden in oorlog. Het lukte hem uiteindelijk om grote delen van Europa te veroveren of aan zich te binden. Tussen 1813 en 1815 vonden verschillende veldslagen plaats tussen de legers van Napoleon en die van de Coalities, bestaande uit o.a. Engeland, verschillende Duitse staten, Oostenrijk en Rusland.

De Slag bij Waterloo
De laatste grote veldslag van Napoleon was de beroemde Slag bij Waterloo, destijds in het zuidelijke deel van de Nederlanden. De belangrijkste strijdmachten van de Coalitie werden aangevoerd door de Engelse generaal Wellington en de Pruisische generaal Blücher. Wellington voerde de Engelse en Nederlandse troepen aan, waar ook de prins van Oranje, de toekomstige Koning Willem II, deel van uitmaakte.

De Held van Waterloo
De Prins van Oranje werd in 1811 benoemd tot adjudant van Wellington en in 1813 tot Generaal-Majoor. Tijdens de Slag bij Waterloo leidde hij het Eerste Legerkorps van zo’n 25.000 manschappen. B Quatre-Bras vond het eerste treffen tussen de Fransen en de Coalitie plaats. Een beslissend resultaat bleef uit. Het tij keerde toen Blücher met zijn troepen Wellington te hulp schoot en Napoleon definitief werd verslagen. Napoleon werd voor de tweede keer verbannen, deze keer naar het eiland Sint-Helena waar hij in 1821 overleed. Ondanks dat de prins tijdens de veldslag gewond raakte (aan zijn schouder) en een minder prominente rol speelde, werd hij in Nederland ontvangen als de ‘Held van Waterloo’.

De geschiedenis in één muntset
Voor Blücher ‘s overwinning verleende de Pruisische koning hem de Blücherster. Na de Slag bij Waterloo benoemde Koning Willem I zowel Blücher als Wellington tot Grootkruis in de Militaire Willems-Orde. De set bevat een originele rijksdaalder van ‘de Held van Waterloo’ Willem II, en een originele taler van de Koning van Pruisen, Friedrich Wilhelm III, onder wiens gezag Blücher viel. Verder bevat de set twee replica’s; één van een Engelse herinneringspenning met de prins van Oranje (Willem II) te paard en een replica van een gouden 20 franc van Napoleon.

De Historische muntset 200 jaar Waterloo is ook verkrijgbaar in een premium editie met de originele gouden 20 franc Napoleon.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief. Dan blijft u op de hoogte van de nieuwste munten, leuke acties en het laatste nieuws!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief  

Volg ons ook op:

Veilig & vertrouwd

  • Echtheid gegarandeerd door onze experts
  • Unieke producten en exemplaren
  • Beveiligde verbinding bij afrekenen.
  • Volwaardig lid van Thuiswinkel Waarborg
thuiswinkel waarborg

Altijd op de hoogte van de nieuwste uitgiften en acties?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van de Koninklijke Nederlandse Munt! Dan bent u automatisch altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste uitgiften en het laatste muntnieuws.

Ja, ik schrijf me gratis in

De nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.

close