Hollands glorie: Penningen uit het Koninklijk Huisarchief

07 november 2012

In 2011 kreeg het GeldMuseum een bijzondere collectie penningen van het Koninklijk Huisarchief in langdurig bruikleen. De circa 2.400 stukken van deze verzameling maken deel uit van de collecties van het Huis Oranje-Nassau. Een belangrijke selectie hiervan is nu voor het eerst te bewonderen in de expositie Hollandse glorie: Penningen uit het Koninklijk Huisarchief.
 
Deze grote kunstwerken op klein formaat laten ons een glimp zien uit het leven van de Oranjevorsten vanaf Koning Willem I. Geboorten, huwelijken, begrafenissen, oorlogen, jubilea, binnen- en buitenlandse bezoeken en nog veel meer is in goud, zilver en brons vereeuwigd.

Koninklijk Huisarchief
Ten tijde van Koning Willem l (1815-1840) zag men meer en meer de noodzaak in van professionalisering van het beheer van de archieven, bibliotheek en kunstverzamelingen van de koninklijke familie. Dit leidde in 1825 tot de oprichting van het Koninklijk Huisarchief. Sinds 1899 biedt het speciaal voor dit doel gebouwde Huisarchief - pal naast Paleis Noordeinde - onderdak aan de collecties.

De expositie loopt van 28 september 2012 t/m 22 september 2013. In onze webwinkel hebben we ook diverse historische penningen waarop belangrijke gebeurtenissen van het Koningshuis worden afgebeeld. Bekijk hier het overzicht.

Bron: geldmuseum.nl


< Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief. Dan blijft u op de hoogte van de nieuwste munten, leuke acties en het laatste nieuws!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief  

Volg ons ook op:

Veilig & vertrouwd

  • Echtheid gegarandeerd door onze experts
  • Unieke producten en exemplaren
  • Beveiligde verbinding bij afrekenen.
  • Volwaardig lid van Thuiswinkel Waarborg
thuiswinkel waarborg

Altijd op de hoogte van de nieuwste uitgiften en acties?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van de Koninklijke Nederlandse Munt! Dan bent u automatisch altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste uitgiften en het laatste muntnieuws.

Ja, ik schrijf me gratis in

De nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.

close