Koninklijke Nederlandse Munt produceert grootzegel Koning Willem-Alexander

24 juni 2014

In de Ridderzaal in Den Haag is gisteren het nieuwe grootzegel van Koning Willem-Alexander gepresenteerd. De Koninklijke Nederlandse Munt heeft het grootzegel ontworpen en geproduceerd.

Vroeger waren wetten pas geldig als het grootzegel van de vorst erop was aangebracht. Tegenwoordig wordt het alleen nog gebruikt voor de Akte van Abdicatie en voor adelsdiploma's, het bewijs dat iemand een adellijke titel mag voeren.

Willem-Alexander koos voor het ontwerp van het grootzegel een portret van zichzelf. Op de keerzijde staat zoals altijd het Nederlandse rijkswapen. Het nieuwe grootzegel is gemaakt bij de Koninklijke Munt.
Met het ontwerp wijkt Willem-Alexander af van de keuzes van zijn moeder en oma: Beatrix koos indertijd voor een afbeelding van het schip der staat, terwijl Juliana koos voor een beeltenis van haarzelf ten voeten uit met alle regalia, de symbolen van haar macht.

"Met zijn keuze gaat de koning terug op zijn voorgangers Willem II en Willem III. Zij hadden beiden ook een portretzegel", zegt Egbert Wolleswinkel van de Hoge Raad van de Adel. De Raad, die de overheid adviseert over zaken die met heraldiek hebben te maken, hielp bij het ontwerp.

Het grootzegel van Beatrix werd vorig jaar nog gebruikt om de Akte van Abdicatie te bekrachtigen. Daarna werd het overgebracht naar het archief van de Hoge Raad van de Adel, die deze stukken beheert.

bron: nos.nl


< Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief. Dan blijft u op de hoogte van de nieuwste munten, leuke acties en het laatste nieuws!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief  

Volg ons ook op:

Veilig & vertrouwd

  • Echtheid gegarandeerd door onze experts
  • Unieke producten en exemplaren
  • Beveiligde verbinding bij afrekenen.
  • Volwaardig lid van Thuiswinkel Waarborg
thuiswinkel waarborg

Altijd op de hoogte van de nieuwste uitgiften en acties?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van de Koninklijke Nederlandse Munt! Dan bent u automatisch altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste uitgiften en het laatste muntnieuws.

Ja, ik schrijf me gratis in

De nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.

close