Meer Duitse dan Nederlandse euro's in portemonnee

09 januari 2012

Uit het nieuws:

Een Nederlandse portemonnee bevat sinds 2011 meer Duitse dan Nederlandse euro’s. Gemiddeld kwamen in 2011 25,9 procent van de euro’s uit Duitsland.

In Nederland geslagen euro’s maakten in 2011 nog 25,4 procent van het totaal uit. Belgische euro’s staan op de derde plek met 14,4 procent.
Dit blijkt uit cijfers afkomstig van de site Eurodiffusie.nl. Hier wordt sinds de invoering van de euro, nu precies tien jaar geleden, bijgehouden hoe de verschillende euromunten zich tot elkaar verhouden.

De gegevens zijn afkomstig van Eurodiffusie.nl

Landsgrens en inwonertal
De vaart waarmee buitenlandse euro’s zich verspreiden in Nederland is voor een groot gedeelte afhankelijk van twee factoren. Volgens de Koninklijke Nederlandse Munt spelen lengte van de gedeelde landsgrens en het inwonertal van het betreffende land een rol.

Aan de grens worden euro’s van verschillende nationaliteiten gemakkelijker uitgewisseld. Het aantal euro’s dat door een land geslagen mag worden is bovendien afhankelijk van het inwonertal. Hoe hoger het inwonertal hoe meer munten een land mag slaan. Duitsland mag met ruim 80 miljoen inwoners daarom de meeste munten van Europa slaan.

Grote munten reizen sneller
Verder valt in de in cijfers op dat muntstukken van één en twee euro zich beduidend sneller verspreiden dan munten van lagere waarde. Ruim 90 procent van de één en twee euromunten is afkomstig uit het buitenland. Bij de vijf centmunt is dit nog geen 40 procent.

De gegevens zijn afkomstig van Eurodiffusie.nl

In de grafiek is te zien hoe buitenlandse één en twee centen na 2004 sterk in opkomst zijn. Dit valt rechtstreeks te verklaren uit het feit dat de Nederlandse detailhandel heeft besloten hier geen gebruik meer van te maken. De Koninklijke Nederlandse Munt slaat deze munten nu enkel nog voor verzamelaars.

Bron: nu.nl
 


< Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief. Dan blijft u op de hoogte van de nieuwste munten, leuke acties en het laatste nieuws!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief  

Volg ons ook op:

Veilig & vertrouwd

  • Echtheid gegarandeerd door onze experts
  • Unieke producten en exemplaren
  • Beveiligde verbinding bij afrekenen.
  • Volwaardig lid van Thuiswinkel Waarborg
thuiswinkel waarborg

Altijd op de hoogte van de nieuwste uitgiften en acties?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van de Koninklijke Nederlandse Munt! Dan bent u automatisch altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste uitgiften en het laatste muntnieuws.

Ja, ik schrijf me gratis in

De nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.

close