Miljoen euro voor Amerikaanse cent

08 januari 2012

Uit het nieuws:

Op een veiling tijdens een muntenbeurs in de Amerikaanse staat Florida heeft een verzamelaar ruim een miljoen euro betaald voor een cent. Het gaat om een van de eerste munten die ooit door de Verenigde Staten werden geslagen.

De koperen munt stamt uit 1793, het eerste jaar dat de net onafhankelijk geworden VS eigen munten liet maken. Voorop staat een allegorische afbeelding van de vrijheid. op de achterkant een ketting als symbool van de eengeworden staten. Die afbeelding werd later vervangen door een lauwerkrans, omdat een ketting te veel deed denken aan slavernij.

Gaaf
Volgens de verkoper werd er een recordbedrag betaald voor de munt, omdat die nog in bijzonder goede staat was. Doordat deze munt nooit in circulatie is geweest, is het reliëf nauwelijks versleten. Er bestaan nog enkele honderden van deze munten, maar vaak in slechtere conditie.

De munt was ooit eigendom van bankier Louis Eliasberg, bijgenaamd 'koning der munten'. Als verzamelaar slaagde Eliasberg erin een exemplaar te bemachtigen van elke munt die ooit door de VS werd geslagen, een unicum.

Wie de koper was, is niet bekendgemaakt.

Bron: nos.nl


< Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief. Dan blijft u op de hoogte van de nieuwste munten, leuke acties en het laatste nieuws!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief  

Volg ons ook op:

Veilig & vertrouwd

  • Echtheid gegarandeerd door onze experts
  • Unieke producten en exemplaren
  • Beveiligde verbinding bij afrekenen.
  • Volwaardig lid van Thuiswinkel Waarborg
thuiswinkel waarborg

Altijd op de hoogte van de nieuwste uitgiften en acties?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van de Koninklijke Nederlandse Munt! Dan bent u automatisch altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste uitgiften en het laatste muntnieuws.

Ja, ik schrijf me gratis in

De nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.

close