Muntenschat gevonden onder Domplein Utrecht

17 april 2014

Onder het Domplein in Utrecht is een muntenschat uit de vroege middeleeuwen gevonden. Het gaat om 52 gouden en 12 zilveren munten uit de Frankische tijd. De munten werden opgegraven bij werkzaamheden voor het ondergrondse museum dat Utrecht onder het Domplein bouwt.

Dat maakten de gemeente en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vandaag bekend. Volgens de rijksdienst is de vondst 'uniek.' De munten leveren het bewijs dat er rond 700 al munten geslagen werden in Utrecht. In die stad is nu nog steeds de Koninklijke Nederlandse Munt gevestigd.

De munten dateren uit de periode 560-700 na Christus en zijn Friese nabootsingen van de tremisses, de Frankische munteenheid van die tijd. Het bewijst dat de Friezen het toen voor het zeggen hadden in Utrecht. De schat bevat ook nog een aantal zilveren sceatta's, munten die in een uitgebreid handelsnetwerk langs de Europese kusten werden gebruikt.

De muntenschat is voor een kwart miljoen euro verzekerd. 'Maar de informatiewaarde is onschatbaar', zei een van de stadsarcheologen donderdag. De archeologen verwachten nog meer munten te vinden. Vanaf 18 april zijn de munten 3 weken lang te zien in het Centraal Museum.

bron: ad.nl


< Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief. Dan blijft u op de hoogte van de nieuwste munten, leuke acties en het laatste nieuws!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief  

Volg ons ook op:

Veilig & vertrouwd

  • Echtheid gegarandeerd door onze experts
  • Unieke producten en exemplaren
  • Beveiligde verbinding bij afrekenen.
  • Volwaardig lid van Thuiswinkel Waarborg
thuiswinkel waarborg

Altijd op de hoogte van de nieuwste uitgiften en acties?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van de Koninklijke Nederlandse Munt! Dan bent u automatisch altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste uitgiften en het laatste muntnieuws.

Ja, ik schrijf me gratis in

De nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.

close