Nederland en de Schilderkunst, een korte geschiedenis

14 april 2011

De Nederlandse schilderkunst is internationaal gerenommeerd. In musea overal ter wereld hangen werken van Nederlandse schilders van naam en faam. Van oude Hollandse Meesters tot hedendaagse kunst, Nederlandse kunstschilders zijn geliefd bij zowel kustkenners als het grote publiek.

Oude Meesters, moderne kunst
De oorsprong van de Nederlandse schilderkunst ligt aan het einde van de Middeleeuwen. Het hoogtepunt wordt bereikt tijdens de gloriedagen van de Gouden Eeuw. De economie floreert en Nederland maakt een culturele ontwikkeling door, onder aanvoering van de nieuwe rijke burgerij. Talloze portretten, stillevens, historiestukken en alledaagse taferelen zien het levenslicht, met Rembrandts Nachtwacht als bekendste meesterwerk. Maar ook Frans Hals, Johannes Vermeer en Jan Steen vestigen naam in de 17e eeuw. De eeuwen erna brengen eveneens grote Nederlandse kunstschilders voort. De bekendste is Vincent van Gogh. Opvallend is dat hij in slechts tien jaar (1880 – 1890) ca. 900 schilderijen en 1100 werken op papier maakt. Recenter en ook zeer geliefd zijn bijvoorbeeld de geometrisch-abstracte stukken van Mondriaan. Gezien de rijke historie en het veelbelovende heden mag Nederland trots zijn op haar schilderkunst.

De Koninklijke Nederlandse Munt is dan ook zeer trots op de nieuwe herdenkingsmunt met als thema ‘Nederland en de Schilderkunst’. Voor de echte kunstliefhebber hebben wij ook een zeer bijzondere Prestigeset samengesteld. Hier zit naast het Schilderkunst Vijfje in Zilver Proof, het Schilderkunst Tientje in Goud Proof, het schilderkunst Vijfje in circulatiekwaliteit, ook de herdenkingsmunt 5 euro Zilver Proof Van Gogh en de herdenkingsmunt 5 euro Zilver Proof Rembrandt bij. Een ‘schatkist’ vol rijke historie over de Nederlandse Schilderkunst.

De Prestigeset heeft een beperkte oplage van 300 sets, dus bent u geïnteresseerd in dit product, wees er dan snel bij.
 


< Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief. Dan blijft u op de hoogte van de nieuwste munten, leuke acties en het laatste nieuws!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief  

Volg ons ook op:

Veilig & vertrouwd

  • Echtheid gegarandeerd door onze experts
  • Unieke producten en exemplaren
  • Beveiligde verbinding bij afrekenen.
  • Volwaardig lid van Thuiswinkel Waarborg
thuiswinkel waarborg

Altijd op de hoogte van de nieuwste uitgiften en acties?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van de Koninklijke Nederlandse Munt! Dan bent u automatisch altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste uitgiften en het laatste muntnieuws.

Ja, ik schrijf me gratis in

De nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.

close