Nieuwe 5 euro Finland

23 maart 2011

Finland heeft een nieuwe 5 euro uitgegeven ter ere aan de regio Tavastia. Dit is de derde uitgifte van de negendelige reeks met het thema: Historische Provincies van Finland.

Tavastia wordt al bewoond sinds de vroege steentijd. Vanaf het begin van de Christelijke jaartelling werd het gebied bewoond door mensen die een taal spraken die zelfs de moderne Tavastians zouden begrijpen.

In de middeleeuwen vestigde de Tavastians zich van Vanajavesi tot aan de wildernis, waar de bewoners konden jagen. De oude handelsroute, Häme Oxen Road, was verbonden met de regio aan de Westkust.

Men vermoedt dat het eindigen van het tijdperk Tavastia kan worden gemeten met de Tweede Kruistocht in 1239 in Zweden, waarbij deze regio een onderdeel van Zweden werd. Moderne Finse steden, zoals Hämeenlinna, Lahti, Jyväskylä en Tampere maken deel uit van de historische provincie Tavastia.

Ter nagedachtenis aan deze rijke historische regio is een speciale Tavastiamunt ontwikkeld. Omdat Tavastia ook bekend is vanwege de jacht, zijn op de munt traditionele vallen van touw afgebeeld. 
 


< Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief. Dan blijft u op de hoogte van de nieuwste munten, leuke acties en het laatste nieuws!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief  

Volg ons ook op:

Veilig & vertrouwd

  • Echtheid gegarandeerd door onze experts
  • Unieke producten en exemplaren
  • Beveiligde verbinding bij afrekenen.
  • Volwaardig lid van Thuiswinkel Waarborg
thuiswinkel waarborg

Altijd op de hoogte van de nieuwste uitgiften en acties?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van de Koninklijke Nederlandse Munt! Dan bent u automatisch altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste uitgiften en het laatste muntnieuws.

Ja, ik schrijf me gratis in

De nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.

close