Nieuwe Belgische 2 Euromunt met twee vrouwen

03 mei 2011

Uit het nieuws:

Nieuwe Belgische 2 Euromunt met twee vrouwen

Morgen wordt een nieuw Belgisch muntstuk van twee euro in omloop gebracht. Voor het eerst staan er twee vrouwen op die niet tot het koningshuis behoren. Het gaat om Isala Van Diest - de eerste vrouwelijke arts in België - en Marie Popelin, de eerste Belgische vrouw met een rechtendiploma.

De uitgifte komt er naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de Internationale Vrouwendag. Er komen vijf miljoen stuks van de nieuwe 2-euromont in omloop. Daarnaast zijn ook twee luxe-uitgiften te verkrijgen bij de Belgische Koninklijke Munt.

Isala Van Diest (1842-1916) wou al als kind arts worden, maar anno 1873 kon dat nog niet in België. Daarom vertrok ze naar de universiteit van Bern, waar ze in 1879 op 37-jarige leeftijd haar doktersdiploma behaalde. Maar haar Zwitsers diploma werd in België niet onmiddellijk erkend. Van Diest moest bijkomende examens afleggen en wachten op een kb van 1884 voor ze eindelijk kon beginnen werken als arts. Pas zes jaar later werd de toegang van vrouwen tot het beroep van arts of apotheker wettelijk geregeld.

Haar tijdgenote Marie Popelin (1846-1913) kreeg nog meer weerwerk. Zij heeft ondanks haar diploma van doctor in de rechten nooit kunnen werken als advocaat. Pas in 1922, 34 jaar nadat zij haar diploma had behaald, mochten vrouwen het beroep van advocaat uitoefenen.

Popelin stichtte in 1905 de Belgische Nationale Vrouwenraad, de voorloper van de Nederlandstalige Vrouwenraad.

Bron: www.hbvl.be
      

 
 


< Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief. Dan blijft u op de hoogte van de nieuwste munten, leuke acties en het laatste nieuws!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief  

Volg ons ook op:

Veilig & vertrouwd

  • Echtheid gegarandeerd door onze experts
  • Unieke producten en exemplaren
  • Beveiligde verbinding bij afrekenen.
  • Volwaardig lid van Thuiswinkel Waarborg
thuiswinkel waarborg

Altijd op de hoogte van de nieuwste uitgiften en acties?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van de Koninklijke Nederlandse Munt! Dan bent u automatisch altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste uitgiften en het laatste muntnieuws.

Ja, ik schrijf me gratis in

De nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.

close