Nieuwe Zilveren Dukaat Noord-Holland 2011

22 april 2011

Tussen 1659 en 1816 was de dukaat een wettig betaalmiddel hier in Nederland. Een dukaat had in die tijd een waarde te vergelijken met onze voormalige rijksdaalder, namelijk 50 stuivers.

Sinds 2008 slaat de Koninklijke Nederlandse Munt twee maal per jaar een zilveren dukaat. Op elke dukaat staat één van de twaalf Nederlandse Provinciën centraal, met deze keer de provincie Noord-Holland. De voorzijde toont het portret van Floris V, in de 13e eeuw Graaf van Holland, Zeeland en West-Friesland.

Floris V is ongetwijfeld een van de meest tot de verbeelding sprekende graven van het gewest Holland. Hij werd geboren in Leiden op 24 juni 1254. Twee jaar na zijn geboorte wordt zijn vader door de West-Friezen vermoord en wordt Floris V graaf van Holland onder voogdijschap van zijn oom Floris de Voogd. Op 12-jarige leeftijd wordt hij meerderjarig verklaard en neemt hij daadwerkelijk het bestuur op zich.

De sporen die Floris V in de Nederlandse geschiedenis heeft nagelaten zijn nog steeds zichtbaar. Het binnenhof in Den Haag is er één van. De bouw daarvan was door zijn vader graaf Willem II begonnen en werd door hem voltooid. Ook het Muiderslot en kasteel Radboud in Medemblik werden in zijn opdracht gebouwd.

Floris verwierf zich de geuzennaam ‘Der Keerlen God’ (God van de boeren) omdat hij de belangen van de boeren stelde boven die van de adel. Na een conflict met de Engelse koning koos Floris voor het Franse kamp. Daarop werd hij door ontevreden edelen ontvoerd en op 27 juni bij Muiden vermoord.


< Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief. Dan blijft u op de hoogte van de nieuwste munten, leuke acties en het laatste nieuws!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief  

Volg ons ook op:

Veilig & vertrouwd

  • Echtheid gegarandeerd door onze experts
  • Unieke producten en exemplaren
  • Beveiligde verbinding bij afrekenen.
  • Volwaardig lid van Thuiswinkel Waarborg
thuiswinkel waarborg

Altijd op de hoogte van de nieuwste uitgiften en acties?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van de Koninklijke Nederlandse Munt! Dan bent u automatisch altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste uitgiften en het laatste muntnieuws.

Ja, ik schrijf me gratis in

De nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.

close