Nieuwe herdenkingsmunt: Het Vrede van Utrecht Vijfje

14 maart 2013

Het Vrede van Utrecht Vijfje is de allernieuwste Nederlandse herdenkingsmunt van 2013. Deze munt wordt uitgegeven ter ere van 300 jaar Vrede van Utrecht, de eerste vrede die tot stand kwam middels diplomatie. Drie eeuwen geleden werd op 11 april 1713, in de gelijknamige stad de Vrede van Utrecht getekend. De vreedzaam gesloten verdragen maakten een eind aan de lange reeks oorlogen van de Spaanse Successieoorlog en Queen Anne’s War. Deze belangrijke gebeurtenis wordt in 2013 gevierd met tal van herdenkingsfestiviteiten in de stad en provincie Utrecht en wordt geëerd met een Nederlandse herdenkingsmunt.


Deze herdenkingsmunt is extra bijzonder om het de laatste herdenkingsmunt is met het portret van Koningin Beatrix! 

De uitgiften
Deze herdenkingsmunt wordt uitgegeven in Zilver Proof, Goud Proof, BU-kwaliteit, circulatiekwaliteit en een muntrol. Daarnaast verschijnt er een exclusieve Zilveren Vrede van Utrecht Kleurset. Deze set bevat zes Vrede van Utrecht Vijfjes in de allerhoogste kwaliteit Zilver Proof met subtiele kleurelementen. Voor elk land/gebied dat het verdrag van de Vrede van Utrecht heeft ondertekend zit er een gekleurde Zilveren Vrede van Utrecht herdenkingsmunt in de set. Van deze landen is een kenmerkende kleur op de munt aangebracht op basis van de vlaggen/wapens uit 1713. De deelnemende landen waren Frankrijk, Groot-Britannië, Spanje, Portugal, Nederland en Savoye. De oplage van deze kleurset is slechts 1.000 stuks!

Het ontwerp
Samen tekenen van de vrede en hiermee de wereld vormgeven, vertaalde ontwerper Erno Langenberg op aansprekende wijze op het Vrede van Utrecht Vijfje. Op de voorzijde van de herdenkingsmunt staan 35 veerpennen als referentie naar de 35 deelnemende delegaties. De als een ornamentale krans geplaatste pennen tekenen samen het portret van Koningin Beatrix. Op de keerzijde gebeurt hetzelfde, maar hier tekenen de pennen een wereldbol met centraal het wapen van Utrecht. De afbeeldingen zijn ontstaan door vanuit de veerpennen 35 lijnen te tekenen met behulp van een zelfgeschreven computerscript. Deze officiële herdenkingsmunt staat op zeer toepasselijke wijze stil bij het historische moment dat een nieuwe richting gaf aan de wereldgeschiedenis.


< Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief. Dan blijft u op de hoogte van de nieuwste munten, leuke acties en het laatste nieuws!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief  

Volg ons ook op:

Veilig & vertrouwd

  • Echtheid gegarandeerd door onze experts
  • Unieke producten en exemplaren
  • Beveiligde verbinding bij afrekenen.
  • Volwaardig lid van Thuiswinkel Waarborg
thuiswinkel waarborg

Altijd op de hoogte van de nieuwste uitgiften en acties?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van de Koninklijke Nederlandse Munt! Dan bent u automatisch altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste uitgiften en het laatste muntnieuws.

Ja, ik schrijf me gratis in

De nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.

close