Romeinse resten gevonden in Dordrecht

02 september 2010

Uit het nieuws:

Archeologen hebben in Dordrecht tientallen Romeinse resten gevonden. Dat gebeurde tijdens opgravingen bij het riviertje de Dubbel.
De archeologen vonden onder meer een ijzeren vingerring, een bronzen mantelspeld, drinkbekers en kookpotten. Het gaat waarschijnlijk om resten uit de tweede eeuw na Christus. Dat denken archeologen vanwege munten die ook zijn gevonden. Op één munt staat een afbeelding van Faustina, de vrouw van keizer Antoninus Pius. De munt is geslagen tussen 141 en 161 na Christus.

Bijzonder
De vondsten zijn bijzonder, omdat ze niet langs de rivier de Merwede zijn gevonden, maar juist langs de rivier de Dubbel. Het ontstaan van de Dubbel was tot nu toe onduidelijk, maar nu is zeker dat de rivier al in de Romeinse tijd bestond, bevaarbaar was en van belang.
Het lijkt er zelfs op dat de rivier nog ouder kan zijn, want er zijn ook scherven aardewerk uit de IJzertijd gevonden, die dateren van circa 200 voor Christus.

Opzienbarend
De archeologen stuitten eigenlijk bij toeval op de Romeinse resten. Ze deden onderzoek naar een middeleeuws verdronken dorpje. "Ook wilden we de dijk langs de Dubbel in kaart brengen", vertelt stadsarcheologe Jacqueline Hoevenberg. "Onder de middeleeuwse dijk kwam ineens Romeins materiaal tevoorschijn. En dat was heel opzienbarend want daar waren we eigenlijk helemaal niet op ingericht."
Mogelijk wordt er in het stadhuis van Dordrecht een tijdelijke tentoonstelling ingericht waar de vondsten te zien zullen zijn.

Bron: NOS

archeologen in dordrecht

 


< Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief. Dan blijft u op de hoogte van de nieuwste munten, leuke acties en het laatste nieuws!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief  

Volg ons ook op:

Veilig & vertrouwd

  • Echtheid gegarandeerd door onze experts
  • Unieke producten en exemplaren
  • Beveiligde verbinding bij afrekenen.
  • Volwaardig lid van Thuiswinkel Waarborg
thuiswinkel waarborg

Altijd op de hoogte van de nieuwste uitgiften en acties?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van de Koninklijke Nederlandse Munt! Dan bent u automatisch altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste uitgiften en het laatste muntnieuws.

Ja, ik schrijf me gratis in

De nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.

close