Tentoonstelling Snel Geld

16 juli 2012

Uit het nieuws:

Een bankbiljet dat maar aan een kant bedrukt is, zou jij dat aannemen? Nee! Nou, op de tentoonstelling Snel Geld die nu in het Geldmuseum te zien is, leer je dat mensen er vroeger wel degelijk ingestonken zijn.

Het is slechts één voorbeeld van de vele oplichtingpraktijken die in het museum te zien zijn. Het verhaal dat aan dit eenzijdig bedrukte bankpapier kleeft, is er niet alleen één van list en bedrog maar ook een van zuinigheid.

In de vorige eeuw bleek dat de bankbiljetten snel kapotgingen. Dus moesten de biljetten opnieuw gedrukt worden. Uit zuinigheid besloot de Nederlandsche Bank alleen het papier dikker te maken en geen nieuwe beveiligingstechnieken in te voeren. Al snel bleek dat je van één biljet twee biljetten kon maken door ze overlangs te splitsen en die helften dan weer met vloeipapier te verdikken. Wanneer ze dubbelgevouwen of in een stapeltje tussen goede biljetten werden aangeboden, had niemand het in de gaten. Het was priegelwerk.

In het Noord Hollands Dagblad (mei 1968) zegt 'splitser' Witteveen uit Den Helder: "Mijn moeder stuurde me altijd naar boven als ik aan het splitsen was. Ze werd er bloednerveus van en vond het zonde van het geld." 

Meer informatie: www.geldmuseum.nl 

Bron: dichtbij.nl


< Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief. Dan blijft u op de hoogte van de nieuwste munten, leuke acties en het laatste nieuws!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief  

Volg ons ook op:

Veilig & vertrouwd

  • Echtheid gegarandeerd door onze experts
  • Unieke producten en exemplaren
  • Beveiligde verbinding bij afrekenen.
  • Volwaardig lid van Thuiswinkel Waarborg
thuiswinkel waarborg

Altijd op de hoogte van de nieuwste uitgiften en acties?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van de Koninklijke Nederlandse Munt! Dan bent u automatisch altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste uitgiften en het laatste muntnieuws.

Ja, ik schrijf me gratis in

De nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.

close