Terug naar de gouden standaard?

17 maart 2011

Uit het nieuws:

In de Amerikaanse staat Utah willen ze weer gaan betalen met goud. Het idee spreekt veel mensen aan. Maar werkt het ook, zo’n nieuwe gouden standaard? 

Vorige week dinsdag kwam er een bijzondere wet bij. Een wet die goud en zilver weer een wettig betaalmiddel maakt in de Amerikaanse staat. En dan niet tegen de waarde die op een gouden of zilveren munt staat afgedrukt, maar tegen de waarde van het edelmetaal zelf. 

Betalen met goud
De wetgever van Utah hoopt met deze maatregel dat de burgers van de staat zich beter kunnen beschermen tegen de instabiliteit van de Amerikaanse dollar. Ook stelt Utah een commissie in die verder moet onderzoeken of de staat - los van de rest van de VS - terug kan keren naar de Gouden Standaard. Naast Utah zijn er nog twaalf staten in de VS die soortgelijke wetgeving als in Utah overwegen.

Goudkoppeling
Het hernieuwde enthousiasme voor een geldsysteem op basis van goud past in een trend. Eind vorig jaar filosofeerde nota bene Wereldbank-president Robert Zoellick voor een soort terugkeer naar een goudkoppeling. Ook in Europa klinkt steeds vaker de roep om de terugkeer naar een gouden standaard.

In Nederland hebben we sinds kort de Gold Standard Consulting Group, die 'kennisontwikkeling wil stimuleren' over onder meer de mogelijke rol van goud in het monetaire stelsel. Sinds de kredietcrisis hebben velen het huidige geldsysteem failliet verklaard, en is de roep om een terugkeer naar de gouden standaard eerder hip dan excentriek geworden.

Geen bescherming
Is het een slecht idee? Ja, eigenlijk wel. In de eerste decennia van de vorige eeuw beschermde de gouden standaard de wereld allerminst tegen crisis en depressie. Bovendien zal de goudvoorraad slinken, als een land een tekort op de handelsbalans heeft. Tenslotte zullen de onevenwichtigheden in de wereldeconomie groter worden en niet kleiner zoals de voorstanders vaak beweren.
Terugkeer naar goud als betaalmiddel is een uitstekend idee. Op voorwaarde dat het alleen in Utah wordt ingevoerd.


Bron: Z24.nl 


< Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief. Dan blijft u op de hoogte van de nieuwste munten, leuke acties en het laatste nieuws!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief  

Volg ons ook op:

Veilig & vertrouwd

  • Echtheid gegarandeerd door onze experts
  • Unieke producten en exemplaren
  • Beveiligde verbinding bij afrekenen.
  • Volwaardig lid van Thuiswinkel Waarborg
thuiswinkel waarborg

Altijd op de hoogte van de nieuwste uitgiften en acties?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van de Koninklijke Nederlandse Munt! Dan bent u automatisch altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste uitgiften en het laatste muntnieuws.

Ja, ik schrijf me gratis in

De nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.

close