Wilhelmina Krooncollectie

02 november 2011

De Wilhelmina Krooncollectie bestaat uit negen originele munten uit de tijd van Koningin Wilhelmina (1898-1984). Deze munten hebben allemaal een geschiedenis met elk een eigen verhaal. Sommige munten uit de set werden gebruikt voor andere doeleinden, en kregen in de loop der tijd bijzondere bijnamen…

Nachtkwartje
Omdat de ronde stuiver vroeger bijna niet te onderscheiden was van het kwartje, werd deze ’s nachts nog wel eens uitgegeven als 25 cent. Daarom werd deze beruchte stuiver in de volksmond ook wel het ‘nachtkwartje’ genoemd. Om deze duistere praktijken te voorkomen, kwam er in 1913 een nieuwe vierkante stuiver. Zo was er, ook ’s nachts, geen vergissing meer mogelijk.


Geluksmuntje
Tegenwoordig kunnen we ons nauwelijks meer voorstellen dat er in Nederland armoede heeft geheerst. Vooral in de crisisjaren hadden veel Nederlanders het zwaar. Maar hoe arm mensen ook waren, wie nog een halve cent in z’n bezit had, zat niet zonder geld en dus nooit zonder geluk.


Gasmuntje
Vroeger moest de gasmeter worden gevoed met speciale gaspenningen, die zo’n 6 cent kostten. Op een inkeping na, was deze identiek aan een stuk van 2½ cent. Uit geldgebrek voorzagen sommige Nederlanders de 2½ cent-stukken nog wel eens handmatig van een inkeping. Zo kon er toch nog goedkoop gekookt worden.


Bronzen stuivers en zilveren riksen
Nederlandse munten werden vroeger geslagen van brons en zilver. Koningin Wilhelmina is echter nooit afgebeeld op bronzen munten, want de Majesteit op onedel materiaal, dat vond men ongepast. In de Krooncollectie vindt u heel verschillende munten: de bronzen halve cent is met 14 mm de kleinste Nederlandse munt ooit geslagen; de zilveren rijksdaalder daarentegen is 38 mm groot en 25 gram zwaar!


Portret van Wilhelmina
Van Koningin Wilhelmina zijn vier portretten bekend die prijken op de zilveren munten tijdens haar regeerperiode; met hangend haar, het kroningstype, met hermelijnen mantel en met opgestoken haar. In de Krooncollectie zijn munten van het laatste type opgenomen, met opgestoken haar.


< Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief. Dan blijft u op de hoogte van de nieuwste munten, leuke acties en het laatste nieuws!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief  

Volg ons ook op:

Veilig & vertrouwd

  • Echtheid gegarandeerd door onze experts
  • Unieke producten en exemplaren
  • Beveiligde verbinding bij afrekenen.
  • Volwaardig lid van Thuiswinkel Waarborg
thuiswinkel waarborg

Altijd op de hoogte van de nieuwste uitgiften en acties?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van de Koninklijke Nederlandse Munt! Dan bent u automatisch altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste uitgiften en het laatste muntnieuws.

Ja, ik schrijf me gratis in

De nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.

close