Willem III: een groots vorst met twee gezichten

05 augustus 2011

Een norse vorst
Koning Willem III werd op 19 februari 1817 geboren als Alexander Paul Frederik Lodewijk. Hij was de vader van Koningin Wilhelmina en tevens de laatste koning van Nederland tot nu toe. Het was een norse, driftige en soms ronduit boosaardige man. Hij had grote moeite met de steeds verder beperkte macht van de vorst in onze monarchie. Als protest hiertegen heeft hij tijdens de regeerperiode van zijn vader Willem II zelfs even geprobeerd afstand te doen van zijn rechten op de troon. Kort na dit incident overleed de oude koning Willem II en volgde Willem III hem toch op. Door zijn tegendraadse en opvliegende karakter was hij niet geliefd bij zijn ministers.

Leider van een land in groei
Ondanks de schaduwzijden van zijn karakter was de regeerperiode van Willem III economisch succesvol. Hij verleende zijn steun aan tal van projecten op het gebied van industrie en vervoer. Ook stimuleerde hij het organiseren van het Postwezen en de Telegrafie. Het was de tijd van de Industriële Revolutie; de opkomst van de stoommachine en de eerste elektriciteitscentrales. De handel bloeide en Nederland groeide ook letterlijk, met onder meer inpoldering van de Haarlemmermeer (1852) en aanleg van het Noordzeekanaal (1865 – 1876).

Een unieke muntset van een bijzondere koning
Ter nagedachtenis aan de grote, maar niet onomstreden vorst Willem III, biedt de Koninklijke Nederlandse Munt de combinatieset ‘Het Zeldzame Goud van Koning Willem III’ aan. De set bevat een authentiek Gouden Tientje uit 1888, dat om meerdere redenen uniek is. Zo is bij de 10-guldenmunten van Willem III besloten de tekst ‘God zij met ons’ niet meer in de rand, maar op de voorzijde van de munt te slaan. Het muntplaatje was te dun voor een randschrift. De Gouden Tientjes van Willem I en II hadden hierdoor ook gebreken aan de rand. Ook bijzonder is dat het portret van de 56-jarige Willem III naar rechts kijkt. Dit gaat in tegen de traditie dat de kijkrichting op munten verandert bij de wisseling van een vorst. Deze fout is later hersteld bij de 10-guldenmunten van Wilhelmina. Tot slot is het Tientje uit 1888 in beperkte oplage geslagen.


< Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief. Dan blijft u op de hoogte van de nieuwste munten, leuke acties en het laatste nieuws!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief  

Volg ons ook op:

Veilig & vertrouwd

  • Echtheid gegarandeerd door onze experts
  • Unieke producten en exemplaren
  • Beveiligde verbinding bij afrekenen.
  • Volwaardig lid van Thuiswinkel Waarborg
thuiswinkel waarborg

Altijd op de hoogte van de nieuwste uitgiften en acties?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van de Koninklijke Nederlandse Munt! Dan bent u automatisch altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste uitgiften en het laatste muntnieuws.

Ja, ik schrijf me gratis in

De nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.

close