Zeewoldenaar exposeert koningsfoto's

04 mei 2011

Uit het nieuws:

Zeewoldenaar exposeert koningsfoto's

Waarschijnlijk heeft elke Nederlander, onwetend, regelmatig 'een Han Schenk' in de hand. Foto's van Schenk waren de basis voor de afbeeldingen van de koningin op onze euromunten, zoals eerder op de gulden. Zijn archief met foto's van de Koninklijke familie bedraagt dertigduizend dia's. Een kleine selectie daaruit hangt deze week als tentoonstelling in Paviljoen de Verbeelding in Zeewolde.

Net zo bijzonder als de foto's is het gegeven, dat Schenk (78) bij elke foto een verhaal heeft. Zo vertelt hij bij een foto van een jongetje dat een boeket aan prins Claus geeft: "Dat jongetje was zo verlegen, dat het meteen wegholde. Maar de prins wist hem nog te grijpen en toen ontstond dit mooie plaatje."

De prins staat erop met een allervriendelijkste lach naar het jochie. Sowieso lijkt hij vaak met liefde afgebeeld door Schenk. "Dat klopt wel,' beaamt Schenk, 'we hebben een band gekregen door de jaren."

Misschien heeft dat te maken met het begin van Schenks carrière als 'hoffotograaf' (tegenwoordig zouden we zeggen royaltyfotograaf). Schenk daarover: "Ik was na een brand in een hotel in Eindhoven waarbij ik uit het raam moest springen, arbeidsongeschikt en zat thuis, in Nijkerk. In 1988 kwam prins Claus daar de vernieuwde sluis openen. Ik dacht: ik ga erheen en maak wat foto's. Naderhand wist ik niet wat ik met de foto's moest, tot een vriend me aanraadde: stuur ze aan het fotobureau van het Reformatorisch Dagblad."

Het RD was er enthousiast over en zo werkte Schenk 12 jaar voor het RD en 15 jaar voor het blad Vorsten Vandaag/Vorsten. Als 20-jarige was Schenk al filmer voor het journaal van wat toen nog NTS heette. "Met 16 millimeter, zwart-wit," herinnert hij zich glimlachend. Toen al kwam het vorstenhuis natuurlijk voorbij. "Ik heb Juliana de Velser tunnel zien openen."

Voor Vorsten reisde hij mee met meer dan 40 staatsbezoeken over heel de wereld en hij werd een bekende van de Oranjes. Met ook zo zijn eigen voorkeuren. Schenk: "Het gezin van prinses Margriet is een heel warme familie. Maurits bijvoorbeeld geeft me bij elke ontmoeting een klopje op de rug."

Bij een foto van prins Floris en prinses Aimée bekent Schenk: "Haar vind ik, echt waar, nog mooier dan Maxima." Met de kroonprins had hij ooit een aanvaring, maar, sust hij: "Dat is allang weer bijgelegd. De kinderen van de kroonprins zijn heel leuke meisjes."

Schenks foto's verschenen in bladen, kranten en op kalenders. Hij straalt trots uit op zijn werk, al vindt hij deze foto's eigenlijk 'prentenboek-werk'. Met graagte haalt hij een kleine selectie ander werk uit een envelop, en bladert ze door, wijzend op zijn spel met het licht. "Ze zijn te koop, maar wel duur," waarschuwt hij.

De tentoonstelling is nog twee keer te zien, op 5 en 8 mei in Paviljoen de Verbeelding aan de Verbeelding in Zeewolde.


 


< Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief. Dan blijft u op de hoogte van de nieuwste munten, leuke acties en het laatste nieuws!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief  

Volg ons ook op:

Veilig & vertrouwd

  • Echtheid gegarandeerd door onze experts
  • Unieke producten en exemplaren
  • Beveiligde verbinding bij afrekenen.
  • Volwaardig lid van Thuiswinkel Waarborg
thuiswinkel waarborg

Altijd op de hoogte van de nieuwste uitgiften en acties?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van de Koninklijke Nederlandse Munt! Dan bent u automatisch altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste uitgiften en het laatste muntnieuws.

Ja, ik schrijf me gratis in

De nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.

close