Zilveren Dukaat Zeeland 2011

20 oktober 2011

De Zilveren Dukaat werd in de periode 1659 tot 1816 geslagen en gebruikt als wettig betaalmiddel in Nederland. In 1816 werd de Muntwet gewijzigd, waardoor de Zilveren Dukaat een negotiepenning (een handelsmunt) werd. Hierdoor was de Zilveren Dukaat niet langer een wettig betaalmiddel. Wel is de Zilveren Dukaat, tot op de dag van vandaag, opgenomen in de Nederlandse Muntwet.

De Zilveren Dukaat had in de periode 1659 tot 1816 een waarde van 50 stuivers en werd geslagen in de 7 Nederlandse Provinciën (Groningen, Friesland, Holland, Utrecht, Zeeland, Overijssel, Gelderland), als ook in de steden Kampen, Zwolle en Deventer.

Op de voorzijde van de Zilveren Dukaat stond een geharnaste anonieme ridder met een zwaard in zijn rechterhand en met zijn linkerhand het wapenschild van de provincie of stad waar de Dukaat geslagen werd. De keerzijde toonde het gekroonde generaliteitswapen.

Pas in 2008 werd het ontwerp van de Zilveren Dukaat ingrijpend gewijzigd. Niet alleen werd het aantal provincies uitgebreid van 7 naar 12, ook kreeg de anonieme ridder voor het eerst een gezicht. Op elke Dukaat staat een andere Vaderlandse held, die van belang is geweest voor de betreffende provincie, afgebeeld als de anonieme ridder.

In 2011 is het de beurt aan Graaf Floris V op de Zilveren Dukaat Noord-Holland en aan Zeeheld Michiel de Ruyter op de Zilveren Dukaat Zeeland. De Zilveren Dukaat Noord-Holland is al sinds april van dit jaar verkrijgbaar. De Zilveren Dukaat Zeeland kunt u vanaf vandaag bestellen in onze webwinkel.


< Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief. Dan blijft u op de hoogte van de nieuwste munten, leuke acties en het laatste nieuws!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief  

Volg ons ook op:

Veilig & vertrouwd

  • Echtheid gegarandeerd door onze experts
  • Unieke producten en exemplaren
  • Beveiligde verbinding bij afrekenen.
  • Volwaardig lid van Thuiswinkel Waarborg
thuiswinkel waarborg

Altijd op de hoogte van de nieuwste uitgiften en acties?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van de Koninklijke Nederlandse Munt! Dan bent u automatisch altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste uitgiften en het laatste muntnieuws.

Ja, ik schrijf me gratis in

De nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.

close