Zweden zet Greta Garbo en Astrid Lindgren op bankbiljetten

13 april 2011

Uit het nieuws:

Zweden zet Greta Garbo en Astrid Lindgren op bankbiljetten

Zweden gaat nieuwe bankbiljetten uitbrengen met de beeltenis van onder meer filmster Greta Garbo en schrijfster Astrid Lindgren. Dit meldt de website van de Zweedse Nationale Bank.

De 'Riksbank' brengt vanaf 2014 nieuwe biljetten van 20 tot 1.000 kronen op de markt. Daarop zullen de beeltenissen prijken van zangeres Birgit Nilsson, voormalig VN-topman Dag Hammerskjöld, muzikant Evert Taube. Bekender bij ons zijn filmlegende Greta Garbo, regisseur Ingmar Bergman en Astrid Lindgren, de schrijfster van onder meer Pippi Langkous. Op de andere zijde van de biljetten komt een motief dat gebaseerd is op de natuur in de regio waar de beroemdheden woonden. De biljetten komen tussen 2014 en 2015 op de Zweedse markt. Rond die tijd worden ook nieuwe muntstukken gelanceerd, maar die blijven getooid met het hoofd van koning Carl Gustaf. In 2003 sprak een meerderheid van de Zweden zich tijdens een referendum uit tegen een toetreding tot de eurozone.

Onze eurobiljetten zijn voor alle uitgevende landen volkomen gelijk van uiterlijk. Met afdrukken van poorten of ramen, symboliseren ze de openheid van Europa. Voordat de euro er kwam kende Nederland naast de portretten van het koningshuis, ook biljetten met portretten van historisch bekende Nederlanders, zoals Spinoza, Erasmus, Rembrandt, Hugo de Groot en Michiel de Ruyter. Een aantal van deze bijzonder historische biljetten zijn te vinden in onze webwinkel.

Bron: topconstruct.rnews.be


Greta Garbo


< Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief. Dan blijft u op de hoogte van de nieuwste munten, leuke acties en het laatste nieuws!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief  

Volg ons ook op:

Veilig & vertrouwd

  • Echtheid gegarandeerd door onze experts
  • Unieke producten en exemplaren
  • Beveiligde verbinding bij afrekenen.
  • Volwaardig lid van Thuiswinkel Waarborg
thuiswinkel waarborg

Altijd op de hoogte van de nieuwste uitgiften en acties?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van de Koninklijke Nederlandse Munt! Dan bent u automatisch altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste uitgiften en het laatste muntnieuws.

Ja, ik schrijf me gratis in

De nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.

close