Anton Geesink Gouden Tientje 2021

€ 479,00
Anton Geesink Gouden Tientje 2021

Anton Geesink Gouden Tientje 2021

€ 479,00
Officiële 10 euro gouden herdenkingsmunt ter ere van wereldberoemde judoka Anton Geesink
  • Vorige herdenkingsmunt Woudagemaal in goud volledig uitverkocht!
  • Geleverd in een prachtige houten cassette
  • Inclusief genummerd Certificaat van Echtheid
  • Wettig betaalmiddel in Nederland
  • Op deze uitgifte is een abonnement mogelijk
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

Anthonius Johannes (Anton) Geesink (1934-2010) vergaarde wereldwijde roem toen hij 60 jaar geleden hij als eerste niet-Japanner het wereldkampioenschap judo won in de zwaarste klasse. Vele overwinningen en prijzen volgden, waaronder nog tweemaal de wereldtitel, eenentwintig keer het Europese kampioenschap en een gouden medaille tijdens de Olympische Spelen in Tokio in 1964. De Koninklijke Nederlandse Munt slaat daarom een officiële gouden herdenkingsmunt in opdracht van het ministerie van Financiën: het Anton Geesink Gouden Tientje.
 
De sporen van Anton Geesink
Ook buiten de judomat heeft Anton Geesink zijn sporen achtergelaten op de judosport. Hij nam verschillende initiatieven om de ingewikkelde spelregels van judo begrijpelijker te maken. De puntentelling werd bijvoorbeeld vereenvoudigd. Tevens bedacht Geesink de contrasterende kleuren van de tegenstanders. Waar beide judoka’s eerst wit droegen bij wedstrijden, draagt tegenwoordig een van de twee een blauw pak. Hierdoor zijn de judowedstrijden een stuk beter te volgen door de scheidsrechter en het publiek. Na het winnen van zijn olympische titel opende Geesink zijn eigen sportschool in Utrecht, waar hij zelf les gaf. De straat waarin de school staat heet sindsdien de Anton Geesinkstraat. In de Utrechtse Wijk C, waar Geesink geboren is, is de judoka vereeuwigd als standbeeld. En nu wordt de Utrechter geëerd met een eigen herdenkingsmunt!
 
Ontwerp
Het Anton Geesink Gouden Tientje is ontworpen door kunstenaar Malin Persson. Judo staat onlosmakelijk verbonden met Japan en dit was dan ook een grote inspiratiebron voor Persson. Op de voorzijde staat Koning Willem-Alexander afgebeeld, mét baard. Zijn hoofd wordt omkranst door het symbool van de Kodokan, de eerste judoschool die in 1882 in Tokio werd opgericht. Op de keerzijde is Anton Geesink te zien tijdens zijn overwinning op de Olympische Spelen in Tokio van 1964. Met geconcentreerde blik houdt hij zijn tegenstander in de houdgreep. De cirkels symboliseren de twintig seconden waarin de houdgreep vastgehouden moet worden om de judowedstrijd te winnen. Daarnaast weergeven de cirkels een opkomende zon. Japan wordt namelijk ook wel het ‘Land van de Rijzende Zon’ genoemd.
 
Door de jaren heen heeft Nederland vele sportlegendes voortgebracht. Afgelopen jaren zijn onder andere sporticonen Jaap Eden (2019) en Fanny Blankers-Koen (2018) al geëerd met een herdenkingsmunt. Dit jaar is het de beurt aan de wereldberoemde judoka Anton Geesink. Het Anton Geesink Tientje wordt geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën.
Meer informatie
Artikelnummer 0110995
Metaal Goud
Gehalte 900/1000
Gewicht 6,72 g
Diameter 22,5 mm
Rand Kartel
Kwaliteit Proof
Nominale waarde 10 euro
Oplage 1.000