Anton Geesink Vijfje 2021 Zilver Proof

€ 54,95
Anton Geesink Vijfje 2021 Zilver Proof

Anton Geesink Vijfje 2021 Zilver Proof

€ 54,95
Officiële 5 euro herdenkingsmunt ter ere van wereldberoemde judoka Anton Geesink
  • Sterling zilveren herdenkingsmunt
  • In luxe verpakking met informatie over de sportlegende
  • Vorige herdenkingsmunt Woudagemaal Vijfje in Zilver Proof volledig uitverkocht!
  • Onderdeel van de Nationale Collectie®
  • Op deze uitgifte is een abonnement mogelijk
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

Anthonius Johannes (Anton) Geesink (1934-2010) vergaarde wereldwijde roem toen hij 60 jaar geleden als eerste niet-Japanner het wereldkampioenschap judo won in de zwaarste klasse. Vele overwinningen en prijzen volgden, waaronder nog tweemaal de wereldtitel, eenentwintig keer het Europese kampioenschap en een gouden medaille tijdens de Olympische Spelen in Tokio in 1964. De Koninklijke Nederlandse Munt slaat daarom een officiële herdenkingsmunt in opdracht van het ministerie van Financiën: het Anton Geesink Vijfje.
 
De sporen van Anton Geesink
Ook buiten de judomat heeft Anton Geesink zijn sporen achtergelaten op de judosport. Hij nam verschillende initiatieven om de ingewikkelde spelregels van judo begrijpelijker te maken. De puntentelling werd bijvoorbeeld vereenvoudigd. Tevens bedacht Geesink de contrasterende kleuren van de tegenstanders. Waar beide judoka’s eerst wit droegen bij wedstrijden, draagt tegenwoordig een van de twee een blauw pak. Hierdoor zijn de judowedstrijden een stuk beter te volgen door de scheidsrechter en het publiek. Na het winnen van zijn olympische titel opende Geesink zijn eigen sportschool in Utrecht, waar hij zelf les gaf. De straat waarin de school staat, heet sindsdien de Anton Geesinkstraat. In de Utrechtse Wijk C, waar Geesink geboren is, is de judoka vereeuwigd als standbeeld. En nu wordt de Utrechter geëerd met een eigen herdenkingsmunt!
 
Ontwerp
Het Anton Geesink Vijfje is ontworpen door kunstenaar Malin Persson. Judo staat onlosmakelijk verbonden met Japan en dit was dan ook een grote inspiratiebron voor Persson. Op de voorzijde staat Koning Willem-Alexander afgebeeld, mét baard. Zijn hoofd wordt omkranst door het symbool van de Kodokan, de eerste judoschool die in 1882 in Tokio werd opgericht. Op de keerzijde is Anton Geesink te zien tijdens zijn overwinning op de Olympische Spelen in Tokio van 1964. Met geconcentreerde blik houdt hij zijn tegenstander in de houdgreep. De cirkels symboliseren de twintig seconden waarin de houdgreep vastgehouden moet worden om de judowedstrijd te winnen. Daarnaast weergeven de cirkels een opkomende zon. Japan wordt namelijk ook wel het ‘Land van de Rijzende Zon’ genoemd.
 
Door de jaren heen heeft Nederland vele sportlegendes voortgebracht. Afgelopen jaren zijn onder andere sporticonen Jaap Eden (2019) en Fanny Blankers-Koen (2018) al geëerd met een herdenkingsmunt. Dit jaar is het de beurt aan de wereldberoemde judoka Anton Geesink. Het Anton Geesink Vijfje wordt geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën.
Meer informatie
Artikelnummer 0111000
Metaal Zilver
Gehalte 925/1000
Gewicht 15,5 g
Diameter 33,0 mm
Randschrift * GOD * ZIJ * MET * ONS
Kwaliteit Proof
Nominale waarde 5 euro
Oplage 4.600 (waarvan 500 in Speciale set)