Beemster Vijfje 2019 BU-kwaliteit in coincard

€ 12,50
Beemster Vijfje 2019 BU-kwaliteit in coincard

Beemster Vijfje 2019 BU-kwaliteit in coincard

€ 12,50
  • ​De Beemster, al 20 jaar UNESCO werelderfgoed, nu op een Nederlandse herdenkingsmunt
  • Officieel wettig betaalmiddel in Nederland
  • Muntontwerp door Katrin Korfmann; zij ontwierp in 2018 ook het Schokland Vijfje
  • Het Schokland Vijfje BU-kwaliteit is reeds uitverkocht!
  • Slechts 12.500 stuks van deze verzilverde 5 euromunt wereldwijd beschikbaar
  • Geleverd in genummerde coincard verpakking, onderdeel van de officiële Coincard Catalogus
  • Inclusief ‘Sta jij onder water?’ NAP-kaart
  • Op deze uitgifte is een abonnement mogelijk
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

Aanleiding uitgifte
Sinds 2012 wordt er ieder jaar een bijzondere herdenkingsmunt uitgegeven in het teken van het Nederlands Werelderfgoed. Het Koninkrijk der Nederlanden heeft sinds 2014 tien door UNESCO erkende wereld­erfgoederen, waarvan de Koninklijke Nederlandse Munt inmiddels al zeven op een herdenkingsmunt heeft verzilverd. Nu is het dan tijd voor de achtste uitgifte: Het Beemster Vijfje!
Het Beemster Vijfje vertelt het verhaal van de historische droogmakerij in de provincie Noord-Holland, waar de Nederlanders grote delen land drooglegden en omzetten in vruchtbare landbouwgrond. Dit jaar viert Droogmakerij de Beemster alweer het 20-jarig jubileum als UNESCO werelderfgoed!
 
Staat u onder water?
Op het ontwerp van de verpakking is een doorsnede van het landschap van De Beemster te zien; met water dat wordt tegengehouden door een dijk. Naast de dijk staat een molen, waarmee in de zeventiende eeuw De Beemster werd drooggelegd. De doorsnede benadrukt dat iedereen in De Beemster onder de zeespiegel leeft. Een unieke gewaarwording, welke symbool staat voor de drooglegging van het Beemstermeer en het belang van onze Nederlandse dijken. Wanneer de dijken doorbreken is er zomaar een kans dat ook uw woonplaats onder water komt te liggen. Bij iedere bestelling van één van de herdenkingsmunten van De Beemster, krijgt u een gratis NAP kaart, waarop u kunt zien of uw woonplaats onder de zeespiegel ligt.
Let op: zolang de voorraad strekt!
 
Ontworpen door Katrin Korfmann
De in Amsterdam wonende Duitse kunstenares Katrin Korfmann is de ontwerpster van het Beemster Vijfje. Zij tekende ook voor het in 2018 verschenen Schokland Vijfje. In de ontwerpen van beide munten benadrukt ze het contrast­ tussen de vrije, organische vorm van het natuurlijke landschap en het strakke, geconstrueerde raster van het polderlandschap. De voorzijde van de munt toont het en profil portret van de Koning, kijkend naar rechts: abstract maar herkenbaar. Portret, landschap, iconen en letters liggen dieper ten opzichte van het landschap, net zoals het voormalige Beemstermeer ten opzichte van het omringende oude land. Bij het Schokland Vijfje was dit precies andersom als verwijzing naar het voormalige eiland, dat boven de Zuiderzee uitstak. Voor de typografie werkte Korfmann samen met Céline Hurka.

Meer informatie
Artikelnummer 0105619
Metaal Verzilverd koper
Gewicht 10,50 g
Diameter 29,0 mm
Kwaliteit Brilliant Uncirculated
Nominale waarde 5 euro
Oplage 12.500