België 2 euromunt 2023 ‘75 jaar Vrouwenkiesrecht’ BU in coincard NL

€ 10,00
België 2 euromunt 2023 ‘75 jaar Vrouwenkiesrecht’ BU in coincard NL

België 2 euromunt 2023 ‘75 jaar Vrouwenkiesrecht’ BU in coincard NL

€ 10,00
  • Officiële uitgifte ter ere van 75 jaar Vrouwenkiesrecht in België
  • Gelimiteerde oplage van max. 62.500 exemplaren
  • Wordt geleverd in een coincard met Nederlandstalige voorzijde
  • Onderdeel van de Belgische Coincard Catalogus
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

In navolging van de 2 euromunt 2011 in het kader van internationale Vrouwendag, geeft de Koninklijke Munt van België nu een unieke 2 euromunt uit ter ere van 75 jaar algemeen Vrouwenkiesrecht in België.
 
1831: Alle Belgen gelijk voor de wet… Of toch niet?
Anno 1831 kreeg het pas geboren België een grondwet die  destijds als zeer progressief werd beschouwd. Alléén werden de vrouwen hierin totaal vergeten! Voor het nationaal Congres volstond het om het gedachtengoed van de fameuze Code Napoléon over te nemen, dat vrouwen gelijkstelde met minderjarigen en ontoerekeningsvatbare personen. Van genderdiscriminatie gesproken!
 
1850-1900: Feministische bewegingen maken hun entree…
Tijdens de tweede helft van de 19de eeuw zag men in België de eerste bewegingen voor vrouwenemancipatie opkomen. Gelijke kansen in het onderwijs, vooral dan voor de meisjes, alsook gelijke burgerrechten voor man en vrouw stonden toen hoog op de (dames)agenda genoteerd. Door zich te verenigen en zich behoorlijk te organiseren, hadden de Belgische vrouwen aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog al een aantal interessante economische en burgerlijke rechten kunnen claimen. Maar toch bleef de vrouw nog verre van gelijk aan de man.
 
1920: Een typisch 'compromis à la belge'…
Vooral op politiek vlak moest nog alles beginnen. Na 1918 werd het stemrecht voor de vrouw dan ook het leitmotief voor de feministische beweging. Ondanks alle inzet en het vele lobbywerk kon het programma voor een volwaardig vrouwenkiesrecht slechts ten dele worden gerealiseerd. Weliswaar werd op 3 mei 1920 het vrouwelijk stemrecht voor de gemeente- en provincieverkiezingen binnengehaald en konden vrouwen zich ook verkiesbaar stellen. Maar voor het stemrecht bij de verkiezingen voor kamer en senaat was het nog wachten tot… 3 jaar na de Tweede Wereldoorlog!
 
1948: Eindelijk een volwaardig stemrecht voor de Belgische vrouw!
Na de bevrijding wordt de toekenning van het vrouwenkiesrecht niet meer in vraag gesteld. Nieuwe tijden breken aan en tegenwerpingen zijn schaars geworden. Op 27 maart 1948 wordt het parlementair vrouwenstemrecht voor vrouwen een wettelijk feit. Sindsdien heeft de Belgische vrouw haar positie voortdurend kunnen versterken,  al blijft er nog  steeds werk aan de winkel om de gender-weegschaal perfect in balans te krijgen.
 
Een euromunt voor de vrouw, ontworpen door een vrouw!
Om het 75-jarig bestaan van het Belgisch Vrouwenstemrecht op passende wijze te vieren, heeft de Koninklijke Munt van België een bijzonder originele 2 euromunt uitgebracht waarin het vrouwelijke streven naar gendergelijkheid perfect wordt weerspiegeld.
 
De beeldzijde toont een venussymbool als stemvakje dat met een potlood wordt ingevuld en omringd is met het tweetalige omschrift 'ALGEMEEN VROUWENKIESRECHT - SUFFRAGE UNIVERSEL FÉMININ'. Links van het vakje prijkt de inscriptie 75 JAAR/ANS en rechts het landmerk BE, het jaartal 2023 alsook het munthuisteken (Mercuriusstaf) en het muntmeesterteken (een erlenmeyer met aster). Helemaal onderaan het venusteken ontdekt u de initialen IB van IRIS BRUIJNS: sinds vorig jaar onze nieuwe (vrouwelijke) muntdesigner, jawel!
 
Voor u verkrijgbaar in twee prachtige uitvoeringen
Deze laatste 2 euromunt van 2023 wordt u aangeboden in Briliant Uncirculated (BU) en in Proof-kwaliteit. De BU-uitgifte steekt in een kleurrijke coincard en toont de vreugde voor het pas verworven kiesrecht dat 75 jaar geleden werd aangekondigd in de dagbladen. Op de keerzijde ziet u enkele jongedames die gretig gebruikmaken van hun recht om te stemmen. Naar vaste gewoonte werden ook voor deze coincard twee taalversies voorzien.
 
Daarnaast kan u ook opteren voor onze Proofversie. De beperkte oplage van slechts 5.000 stukken maakt deze luxe-uitgifte tot een bijzonder gegeerd collector's item dat ook buiten ons land gretig aftrek zal vinden. Proof of BU, aan u de keuze. Of misschien wilt u wel beide versies bestellen? Uw collectie kan er alleen maar wel bij varen.
Meer informatie
Artikelnummer 0117166
Niet te bestellen tekst Uitverkocht
Metaal Bi-metaal (cupro-nikkel /messing)
Gewicht 8,50 g
Diameter 25,75 mm
Kwaliteit Brilliant Uncirculated
Oplage max. 125.000
Ontwerper Iris Bruijns