België 2 euromunt 2024 ‘EU Voorzitterschap’ BU in coincard FR

€ 11,00
België 2 euromunt 2024 ‘EU Voorzitterschap’ BU in coincard FR

België 2 euromunt 2024 ‘EU Voorzitterschap’ BU in coincard FR

€ 11,00
  • Officiële uitgifte uitgegeven ter ere van het EU Voorzitterschap België
  • Gelimiteerde oplage van max. 62.500 exemplaren
  • Wordt geleverd in een coincard met Franstalige voorzijde
  • Onderdeel van de Belgische Coincard Catalogus
 Direct leverbaar
 
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

​In navolging van de 2 euromunt 2010 in het kader van het EU voorzitterschap van België, geeft de Koninklijke Munt van België nu een unieke 2 euromunt uit ter ere van het EU voorzitterschap België 2024!

EU voorzitterschap
Van 1 januari tot 30 juni 2024 is België voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Het voorzitterschap wordt voor zes maanden beurtelings toegekend aan één lidstaat. Echter, om de continuïteit van het lange Europese wetgevende proces te verzekeren, trekken de opeenvolgende voorzitters in zogenaamde ‘Trio’s’ 18 maanden met elkaar op. Ons land overlegt zodoende al een tijdje met Spanje – de huidige voorzitter – en Hongarije, dat na ons aan de beurt is. België zal zich onder meer focussen op de actuele thema’s als veiligheid, sociaal beleid, de groene transitie en economische groei.
 
Omdat het Belgisch voorzitterschap aan het einde van een legislatuur van de Commissie valt, wil ons land tevens een stevige basis leggen voor de strategische agenda van de EU voor de periode 2024-2029. Op die manier kan het mee de grote richtingen uitzetten die de EU in de nabije toekomst zal uitgaan.
 
Een euromunt van België voor de EU!
Het eerste half jaar van 2024 zwaait België het scepter over de EU Raad. Om dit op passende wijze te vieren, heeft de Koninklijke Munt van België een bijzonder originele 2 euromunt uitgebracht waarin de natuurlijke vorm van leiderschap wordt weerspiegeld.
 
Links onderin de tekst ‘BELGIAN PRESIDENCY OF THE COUNCIL OF THE EU 2024’. Centraal over de munt zwermen 27 zwaluwen (27 lidstaten) om de landsaanduiding BE heen. De zwaluw beweegt samenhorig en vliegt in één groep achter de trekker aan. Zwaluwen zijn hulpvaardig, bedrijvig en loyaal. Links: ‘IB’ de initialen van ontwerpster Iris Bruijns, hieronder het muntmeesterteken (een
erlenmeyer met aster) en het munthuisteken van de Koninklijke Nederlandse Munt (de Mercuriusstaf).
 
Voor u verkrijgbaar in twee prachtige uitvoeringen
Deze eerste 2 euromunt van 2024 wordt u aangeboden in Briliant Uncirculated (BU) en in Proof-kwaliteit. De BU-uitgifte steekt in een kleurrijke coincard en toont naast Belgische landmarks ook de landkaart van de EU met België uitgelicht in goud. De 12 Europese sterren worden door zwaluwen omhoog geleidt. Op de keerzijde ziet u de landkaart van België en een zwaluw met een estafette stokje. Naar vaste gewoonte werden ook voor deze coincard twee taalversies voorzien.
 
Daarnaast kan u ook opteren voor onze Proofversie. De beperkte oplage van slechts 5.000 stukken maakt deze luxe-uitgifte tot een bijzonder gegeerd collector's item dat ook buiten ons land gretig aftrek zal vinden. Proof of BU, aan u de keuze. Of misschien wilt u wel beide versies bestellen? Uw collectie kan er alleen maar wel bij varen.
Meer informatie
Artikelnummer 0117863
Metaal Bi-metaal (cupro-nikkel /messing)
Gewicht 8,50 g
Diameter 25,75 mm
Kwaliteit Brilliant Uncirculated
Oplage max. 125.000
Ontwerper Iris Bruijns