Bijna 60 jaar afscheid zilveren Gulden in coincard

€ 20,95
Bijna 60 jaar afscheid zilveren Gulden in coincard

Bijna 60 jaar afscheid zilveren Gulden in coincard

€ 20,95
  • De laatste zilveren Gulden van ons land!
  • Toont Juliana zoals we haar kennen, naar beeltenis van L.O. Wenckebach
  • Zeer beperkte oplage van 3.600 coincards
  • Onderdeel van de Nederlandse Coincard Catalogus
Levering vanaf maart 2024

Let op: max. 1 exemplaren p.p. Meer-bestellers worden gekort.
Let op: de munten zijn ruim 60 jaar oud en hebben deelgenomen aan het betalingsverkeer, zij zijn zodoende niet puntgaaf en kunnen verkleuringen hebben.
Afbeelding is een voorbeeldafbeelding.
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

Van al onze reguliere betaalmunten bestonden na WOII alleen nog de Gulden en de Rijksdaalder in zilver, alle andere munten van 1 cent tot en met 25 cent verschenen in brons of nikkel. Het laatste jaar dat de Zilveren Rijksdaalder werd geslagen was 1966. De zilveren Gulden van Juliana is dan ook echt de laatste reguliere zilveren betaalmunt. Deze werd in 1967 voor het laatst geslagen en mocht tot en met 1972 gebruikt worden. Vanaf 1 januari 1973 werden ze actief uit circulatie gehaald en vervangen door de nikkelen exemplaren.

Bijzonder is dat het muntontwerp van de nikkelen variant niet werd aangepast. Ook de diameter werd niet gewijzigd. Vanaf 1967 waren er gewoon ook nikkelen Guldens naast de zilveren exemplaren met datzelfde jaartal, waarbij de zilveren variant een halve gram zwaarder was dan de nieuwe nikkelen munten. Uiteraard ziet een geoefend oog ook het verschil in kleur en uitstraling. Maar dit gaf wel aan dat nikkel dezelfde status had als zilver als betaalmiddel.  

Ontwerp
De laatste zilveren Gulden van ons land is ontworpen door Ludwig Oswalt Wenckebach. De voorzijde van de Gulden toont Koningin Juliana met opgestoken haar onder het karakteristieke haarnetje en een lange oorbel, met de titel ‘JULIANA KONINGIN DER NEDERLANDEN’ en een parelrand. Op de keerzijde het gekroond Nederlands wapen tussen ‘ 1 G’, en ook het jaartal wordt in tweeën gedeeld. Alle laatste zilveren Gulden munten dragen de vis als muntmeesterteken links en de mercuriusstaf als muntteken rechts, het geheel is omlijst door een parelrand. De munt heeft het randschrift: * GOD * ZIJ * MET * ONS.
 
N.B.: De jaartallen die zijn verpakt in de streng gelimiteerde coincard zijn niet bijgehouden, naar alle waarschijnlijk betreft het, met het oog op de kwaliteit en beschikbaarheid, de wat latere jaartallen.  
Meer informatie
Artikelnummer 0118390
Metaal Zilver
Gehalte 720/1000
Gewicht 6,50 g
Diameter 25 mm
Randschrift * GOD * ZIJ * MET * ONS
Oplage 3.600