Curaçao en Sint Maarten 5 Gulden 2023 'Willemstad' Zilver Proof

€ 65,00
Curaçao en Sint Maarten 5 Gulden 2023 'Willemstad' Zilver Proof

Curacao en Sint Maarten 5 Gulden 2023 -Willemstad- Zilver Proof

€ 65,00
  • Munt onderstreept dat Willemstad sinds 1997 tot het Unesco Werelderfgoed behoort
  • Muntontwerp door Cleo Maxime de Brabander
  • Wettig betaalmiddel op Curaçao en Sint Maarten
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

Wie aan Willemstad op Curaçao denkt, ziet meteen de kleurrijke panden aan de bekende Sint Annabaai voor zich. Willemstad staat inderdaad bekend om de kleurrijke, ‘Hollandse’ architectuur, maar wanneer u de stad beter leert kennen, ontdekt u ook de Spaanse en Portugese invloeden. Deze mix van invloeden en culturen heeft ervoor gezorgd dat verschillende wijken in de stad in 1997 zijn opgenomen tot het UNESCO Werelderfgoed. De Koninklijke Nederlandse Munt slaat, in opdracht van  de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten, een zilveren 5 gulden herdenkingsmunt voor Willemstad. Deze munt is een wettig betaalmiddel op de eilanden Curaçao en Sint Maarten.
 
Willemstad Unesco Werelderfgoed
Willemstad is de hoofdstad van Curaçao, maar ook de voormalige hoofdstad van de Nederlandse Antillen. De Spanjaarden kenden het eiland al voor 1500, maar vestigden zich er officieel in 1527. In 1634 werd een handelspost aan de Sint Annabaai veroverd door de West-Indische Compagnie (WIC). Jarenlang was Willemstad in Nederlandse handen, maar ook enkele jaren onder Engels beheer. Sinds 2010 is Curaçao een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden.
 
Sinds 1997 behoren de historische wijken Punda, Otrobanda, Scharloo en Pietermaai tot het Unesco Werelderfgoed. Willemstad hoort hiermee tot een kleine groep van World Heritage Cities die vanwege hun universele cultuurhistorische waarde als monumenten worden gezien. De unieke ligging van de wijken rondom het water benadrukken waarom Willemstad zich onderscheidt als havenstad. Daarnaast profileert Willemstad zich nog altijd als historisch herkenbare stad.
 
Ontwerp
De Willemstad 5 gulden is ontworpen door Cleo Maxime de Brabander en is gelijk aan de Nederlandse 5 euromunt waarvan het eerste exemplaar door Koning Willem-Alexander werd geslagen. De voorzijde van de zilveren munt toont Koning Willem-Alexander. Op de achtergrond staat de Koningin Julianabrug in Willemstad afgebeeld. De vier sterren aan de bovenkant van de voorzijde staan symbool voor de vier landen die het Nederlands Koninkrijk vormen: Nederland, Curaçao, Aruba en Sint Maarten. De keerzijde bevat een stadsgezicht met alle vier de wijken die onderdeel zijn van het UNESCO Werelderfgoed: Punda, Otrobanda, Scharloo en Pietermaai. Er zijn verschillende belangrijke monumenten op de munt te ontdekken: de Handelskade, de Mikvé Israël-Emanuel synagoge en Fort Amsterdam in Punda en de Emanu-el tempel; welke het begin van de wijk Pietermaai kenmerkt.
Meer informatie
Artikelnummer 0116085
Metaal Zilver
Gehalte 925/1000
Gewicht 11,9
Diameter 29 mm
Randschrift * GOD * ZIJ * MET * ONS
Kwaliteit Proof
Nominale waarde 5 gulden
Oplage 1.250
Ontwerper Cleo Maxime de Brabander