Curaçao en Sint Maarten 5 gulden 2024 ‘Afscheid Antilliaanse Gulden (NAf)’ Zilver Proof

€ 65,00
Curaçao en Sint Maarten 5 gulden 2024 ‘Afscheid Antilliaanse Gulden (NAf)’ Zilver Proof

Curaçao en Sint Maarten 5 gulden 2024 ‘Afscheid Antilliaanse Gulden (NAf)’ Zilver Proof

€ 65,00
Zet op Wensenlijst
  • Unieke herdenkingsmunt voor Curaçao en Sint Maarten
  • De Antilliaanse Gulden gaat plaatsmaken voor een nieuwe valuta
  • Op de munt staan zes bijzondere vogels van de eilanden afgebeeld die op diverse Antilliaanse guldenmunten en -biljetten staan

Direct leverbaar

Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

De nieuwe herdenkingsmunt van Curaçao en Sint Maarten staat volledig in het teken van de Antilliaanse Gulden, op dit moment nog de officiële munteenheid van deze twee eilanden. Dat gaat echter veranderen: de munt wordt vervangen voor de Caribische Gulden. Ter afscheid van de Antilliaanse Gulden wordt een herdenkingsmunt uitgebracht: de Curaçao en Sint Maarten 5 gulden 2024 ‘Afscheid Antilliaanse Gulden (NAf)’ Zilver Proof.

Antilliaanse Gulden

In 1928 werd de Nederlandse gulden ingevoerd op de Nederlandse Antillen, maar in 1940 kwam de Antilliaanse gulden daarvoor in de plaats, als gevolg van de Tweede Wereldoorlog. Deze munt heeft dezelfde waarde als de Arubaanse florijn. In 2011 werd in Bonaire, Sint Eustatius en Saba de Amerikaanse dollar ingevoerd, maar op Curaçao en Sint Maarten bleef de Antilliaanse gulden de officiële munteenheid. Wel is de koers van deze munteenheid gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Dat zal ook het geval zijn bij de nieuwe munteenheid die zijn intrede gaat doen: de Caribische Gulden.

Ontwerp

Op de voorzijde van de Curaçao en Sint Maarten 5 gulden 2024 ‘Afscheid Antilliaanse Gulden (NAF)’ Zilver Proof staan zes vogels afgebeeld. Deze vogels komen voor op de Nederlands-Antilliaanse Guldenmunten en – biljetten. Aan de zijkanten en onderkant van de munt staan afscheidswoorden in drie talen. In het Engels ‘Farewell NAf’, in het Nederlands ‘Vaarwel NAf’ en in het Papiamento ‘Avó NAf’. Op de keerzijde staat het wapenschild van de Nederlandse Antillen met aan weerszijden ‘5 G’, waarmee de waarde wordt aangeduid: 5 gulden. Onderaan staat het jaartal 2024. 

Meer informatie
Artikelnummer 0119218
Metaal Zilver
Gehalte 925/1000
Gewicht 11,9 g
Diameter 29 mm
Randschrift * GOD * ZIJ * MET * ONS
Kwaliteit Proof
Nominale waarde 5 gulden
Oplage 1.000