Enkele Gouden Dukaat 2024

€ 409,00
Enkele Gouden Dukaat 2024

Enkele Gouden Dukaat 2024

€ 409,00
Zet op Wensenlijst
  • Derde deel in de serie ‘De Nederlandse Handelsgeschiedenis’
  • Belangrijke handelsmunt uit de Gouden Eeuw met een rijke geschiedenis!
  • Ontdek de zijdehandel in de 17e eeuw
  • Alleen te bestellen in mei, daarna gegarandeerd uitverkocht!
  • Vorige edities waren zeer geliefd
 Levering vanaf september
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

De Gouden Dukaten zijn terug! De Koninklijke Nederlandse Munt slaat jaarlijks de Gouden Dukaten, naar originelen uit de 16e en 18e eeuw, in opdracht van het Ministerie van Financiën. Sinds 2022 is een nieuwe serie gestart ‘de Nederlandse handelsgeschiedenis’. Tot 2025 wordt op de Gouden Dukaat een nieuw handelsgoed centraal gesteld: in 2024 is het de beurt aan de zijdehandel. Het symbool voor de zijdehandel staat dan ook afgebeeld op de Gouden Dukaat 2024.
 
De zijdehandel op de route naar Java
De Gouden Dukaat 2024 is alweer het derde deel van de serie ‘De Nederlandse Handelsgeschiedenis’, welke tot 2025 doorloopt. In de 17e eeuw kende Nederland, toen bekend als de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, een ongekende bloeiperiode door op het gebied van wetenschap en kunst, maar ook de handel. Door af te varen naar onder andere het verre Oosten werden nieuwe specerijen, etenswaren en ook bijzondere stoffen in Nederland geïntroduceerd.
 
Een van de handelroutes van de Nederlandse schepen leidde via Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika en India naar Java, Indonesië. Op deze routes werden verschillende handelsposten opgezet waardoor er uiteindelijk een groot handelsnetwerk ontstond. Zijde was een zeer belangrijk textiel dat vooral vanuit India naar Nederland werd verscheept. Dit kostbare product werd in Europa doorverkocht, maar werd ook veelvuldig gekocht door de Nederlandse elite, die hiervan luxe kleding liet maken. In het begin van de 17e eeuw was zijde een gewild product dat veel opleverde.
 
Ontwerp
Op de voorzijde van de Gouden Dukaat leest u het Latijnse opschrift Concordia Res Parvae Crescunt: ‘Eendracht maakt kleine zaken groot’, ook wel vertaald als ‘Eendracht maakt macht’. De keerzijde toont de Latijnse tekst Mo. Aur. Reg. Belgii Ad Legem Imperii: ‘Gouden munt van het Koninkrijk der Nederlanden volgens de wet van het Keizerrijk’. Rechts vindt u het zijde-symbool. Op de keerzijde van de munt is een ridder in harnas met pijlen te ontdekken, naar ontwerp van graveur Johan Willem Marmé. Marmé was stempelsnijder van de provinciale en stedelijke Munt van Utrecht van 1763 tot 1795.
Meer informatie
Artikelnummer 0118492
Metaal Goud
Gehalte 983/1000
Gewicht 3,494 g
Diameter 21 mm
Rand Kabel
Kwaliteit Proof
Oplage Nader te bepalen