KNRM 200 Jaar 2024 Gouden Tientje

€ 579,00
KNRM 200 Jaar 2024 Gouden Tientje

KNRM 200 Jaar 2024 Gouden Tientje

€ 579,00
Zet op Wensenlijst
  •  Gouden Tientje voor KNRM 200 jaar!
  • Uniek muntontwerp met bijzonder visueel effect
  • Geleverd in een luxe houten cassette, met genummerd Certificaat van Echtheid
  • Op deze uitgifte is een abonnement mogelijk
 
Levering vanaf 25 april
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

Een vrijwillige organisatie die al 200 jaar volledig kosteloos te werk gaat en hierbij al tienduizenden mensen heeft gered: de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is een van de meest waardevolle organisaties die ons land kent. Tijdens het jubileumjaar van de KNRM, dat op 11 november 2023 is gestart en op 11 november 2024 eindigt, is er ook vanuit de overheid extra aandacht voor de reddingsorganisatie. De Koninklijke Nederlandse Munt slaat, in opdracht van het ministerie van Financiën, een officiële gouden herdenkingsmunt voor KNRM 200 jaar: het KNRM 200 jaar 2024 Gouden Tientje!
 
Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij
We weten inmiddels niet beter dan dat er een reddingsorganisatie bestaat die de Nederlandse kust veilig houdt. In 1809 kwam er een initiatief vanuit de staat om roeireddingsboten ter beschikking te stellen, maar dit liep op niets uit. Pas in 1824 werd een zelfstandige reddingsorganisatie opgericht, als gevolg van een reddingsactie door kustbewoners van Den Helder. Dankzij steun van particulieren en rederijen werd de basis gelegd voor het jarenlange succes van de KNRM. In 200 jaar tijd zijn er meer dan 130.000 mensen gered. Sinds de oprichting in 1824 houdt de KNRM zich vast aan drie pijlers:
  1. Hulpverlening is kosteloos.
  2. Het reddingwerk wordt uitgevoerd door vrijwilligers.
  3. De KNRM wordt in stand gehouden door donateurs
 
In 200 jaar tijd is er nog nooit een reden geweest om het fundament van deze drie pijlers te veranderen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de organisatie kan blijven voortbestaan. De reddingsacties worden enkel uitgevoerd door vrijwilligers en gealarmeerd en gecoördineerd door het kustwachtcentrum. De KNRM werkt ook nauw samen met organisaties zoals de veiligheidsregio’s, ambulances, brandweer, politie en reddingsbrigades. Zo worden redden en helpen op het water optimaal uitgevoerd.
 
Ontwerp
Het KNRM 200 jaar Gouden Tientje is ontworpen door Coralie Vogelaar, in samenwerking met ontwerper Hendrik-Jan Grievink. De voorzijde van de gouden munt bevat de afbeelding van Koning Willem-Alexander. Te zien is hoe hij uitkijkt op de rustige kust van de Noordzee. Zijn ogen richten zich op de horizon. Bovenin start de tekst ‘Willem-Alexander Koning der Nederlanden’, welke in een halve cirkel doorloopt. Voor de keerzijde van de munt is de zee van een heel andere kant zichtbaar: de onstuimige en woeste golven dragen het silhouet van een KNRM reddingboot met daarop twee vrijwilligers. Bij beweging van de munt verandert de lichtinval, wat de dynamiek van de zee extra benadrukt. Op de keerzijde staat ook de tekst ‘Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij 1824 – 2024’. Rechts bovenin op het Gouden Tientje zijn het munthuisteken en muntmeesterteken te vinden.
Meer informatie
Artikelnummer 0118481
Metaal Goud
Gehalte 900/1000
Gewicht 6,72 g
Diameter 22,5 mm
Rand Kartel
Kwaliteit Proof
Nominale waarde 10 euro
Oplage 750