Gouden Tientjes en Koninkrijksmunten
De Gouden Tientjes zijn vanaf koning Willem I ingevoerd als wettig betaalmiddel. Het is nu moeilijk voor te stellen, maar de goudwaarde van deze munten was destijds minder dan de nominale waarde van 10 gulden. Naast de Gouden Tientjes vindt u hier ook een uitgebreid aanbod Koninkrijksmunten: Nederlands muntgeld vanaf koning Willem I tot en met koningin Juliana.
Herdenkingsmunten vanaf 1970
Nederland geeft vanaf 1970 herdenkingsmunten uit, vaak ter ere van een historische gebeurtenis of een bijzonder persoon.
De herdenkingsmunten hebben meestal een hogere nominale waarde dan het circulatiegeld. Ook worden ze vaak geslagen in hogere kwaliteiten zoals Fleur de Coin, Brilliant Uncirculated of Proof.
Nederlandse bankbiljetten
In 1904 gaf De Nederlandsche Bank het eerste bankbiljet als wettig betaalmiddel uit, een briefje van 10 gulden. In de decennia daarna kwamen daar andere denominaties bij. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog was er een tekort aan muntgeld. Als tijdelijke vervanging werden muntbiljetten gedrukt, de Zilverbons.
Historische handelsmunten
Gouden en zilveren handelsmunten werden geslagen voor binnenlands gebruik, maar vooral ook voor de internationale handel door de VOC. De munten werden geslagen door de provincies van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Ze worden daarom ook Provinciale munten genoemd.
Gulden en Euro jaarsets vanaf 1971
Speciaal voor muntverzamelaars begon 's-Rijksmunt in 1971 met het uitgeven van jaarsets. Hierdoor had men makkelijk alle denominaties van elk jaar bij de hand, en in een betere kwaliteit dan het circulatiegeld.