In het geliefde aardewerk van Royal Delft

Officiële Herslag Dukaton 2024

Spotlight afbeelding
Spotlight afbeelding

Willem van Oranje

Speciaal voor de munthouders van de Dukaton maakt Royal Delft ieder jaar een bijzondere munthouder. Deze is op ambachtelijke wijze gemaakt en krijgt dit jaar een handgeschilderde afbeelding van Willem van oranje. De beeltenis van Willem van Oranje wordt op de munthouder geplaatst, op basis van een afbeelding die ook is gebruikt voor de verpakking van de Dukaton 2024.

Spotlight afbeelding

Stap 1 - De grondstoffen

De productie van Delfts aardewerk start met het samenstellen van de klei. De klei bestaat uit ongeveer 10 grondstoffen (o.a. klei, porseleinaarde, kwarts, veldspaat en krijt) die volgens bepaalde recepten worden fijngemalen tot een vloeibare kleipap.

Spotlight afbeelding

Stap 2 - Het gieten van de munthouder

De kleipap wordt gegoten in gipsmallen. De poreuze gipsmal zuigt water uit de kleimassa; er ontstaat tegen de gipswand een stevige huid, die in dikte toeneemt naarmate men de pap langer in de vorm laat. Wanneer de huid dik genoeg is , wordt de rest van de pap uit de vorm gegoten.

Spotlight afbeelding

Stap 3 – Sponsen

De zuigende werking van de gipsmal gaat door totdat de kleihuid van de vorm loslaat. Op dat ogenblik kan de mal worden geopend waardoor het voorwerp vrijkomt. De aanwezige gietnaden worden daarna handmatig bijgewerkt en mooi glad gesponst. Een precies werkje dat bepalend is voor de uiteindelijke vorm van de munthouder.

Spotlight afbeelding

Stap 4 - Engoberen & stoken

De munthouder krijgt een speciale laag van verdunde klei die ‘engobe’ genoemd wordt. Daarna wordt het product voor de eerste keer in de oven geplaatst en gestookt tot een temperatuur van 1160 ° C. Na 24 uur wordt het product, dat nu 'biscuit' wordt genoemd, uit de oven gehaald.

Spotlight afbeelding

Stap 5 – Het decoreren van de munthouder

De plateelschilders schilderen met de hand de Royal Delft decoraties op de munthouder. Zij doen dit met speciale penselen van marter- en eekhoornhaar en een zwarte, op kobaltoxide gebaseerde verf. De kobalt in de verf ondergaat in de oven een chemische reactie waardoor de kleur verandert van zwart naar (Delfts) blauw.

Spotlight afbeelding

Stap 6 - Glazuren & stoken

De gedecoreerde munthouder wordt met glazuur bespoten. Het glazuur geeft de afbeelding een witte dekkende laag. Hierna gaat de munthouder 24 uur in de oven. Tijdens de tweede ovenstook, die op 1200° C gebeurt, smelt de glazuur tot een doorzichtige laag.

Spotlight afbeelding

Stap 7 – Kwaliteitscontrole

De laatste stap van het productie proces is de kwaliteitscontrole. Ieder product wordt van top tot bodem geïnspecteerd om te bepalen of het verkocht mag worden als een Premium Royal Delft product, het keurmerk van kwaliteit.