NFT's bij de Koninklijke Nederlandse Munt

Spotlight afbeelding

 

NFT's

Wie zegt dat uw muntenverzameling niet kan meebuigen met de tijd? Ontdek een nieuwe wereld van NFT’s bij de Koninklijke Nederlandse Munt en breid uw (digitale) collectie verder uit met unieke objecten. Meer weten? Ontdek hier alle informatie en zet een stap richting uw eerste NFT van de Koninklijke Nederlandse Munt.

Wat is een NFT? 

NFT staat voor Non-Fungible Token. Een NFT is een digitaal bestand dat gekoppeld is aan een digitaal voorwerp, zoals een afbeelding of video. Dit bestand is het bewijs van authenticiteit van dit digitale voorwerp. Het bewijs van authenticiteit is daarnaast ook gekoppeld aan uw eigen crypto portemonnee. Met de digitale sleutel in uw portemonnee, bewijst u dat een NFT uw eigendom is. Het bewijs van uw eigendom staat ook op de blockchain. 

De blockchain is een gedistribueerde, veilige, en openbare database waar gegevens in staan opgeslagen. Deze database slaat informatie op in de vorm van "blokken," en elk blok bevat een lijst met gegevens of transacties. Een blockchain wordt beheerd door een netwerk van computers: elke computer in dit netwerk heeft een kopie van deze blockchain. Iedere transactie of wijziging dient eerst goedgekeurd te worden voordat deze wordt toegevoegd. Dit maakt de blockchain zeer goed beschermd tegen fraude. 

Waarom zijn NFT’s interessant?  
Bij de Koninklijke Nederlandse Munt geloven we dat een NFT een mooie toevoeging is aan een bestaand product. Dit is de reden dat wij hebben besloten om voor het eerst in onze geschiedenis een NFT uit te brengen. We werken samen met verschillende partijen om u iets extra’s te bieden, zonder dat u daar voor betaalt. U ontvangt de NFT gratis bij aankoop van het product dat hieraan is gekoppeld.  Met een NFT heeft u de mogelijkheid om een uniek en digitaal verzamelobject in uw bezit te hebben. Een exclusieve NFT versterkt het verhaal dat wij willen vertellen en biedt u daarnaast een bijzondere extra. U bepaalt zelf of u hier iets mee wilt doen.
 
NFT’s bij de Koninklijke Nederlandse Munt 
Bij de Koninklijke Nederlandse Munt wordt gecreëerd en geïnnoveerd. Hierom zijn wij een NFT-project gestart dat gekoppeld is aan een speciaal onderwerp. Bij uw aankoop van een coincard, welke is verbonden met een NFT-project, krijgt u een QR-code. Deze QR-code biedt toegang tot een NFT. Een NFT is willekeurig aan de coincard toegevoegd, u weet dus niet welke u krijgt. Zo kunt u diverse NFT’s schaars of minder schaars verzamelen. U bekijkt uw NFT’s gemakkelijk en snel via de widget op deze pagina.
 
Hoe claimt u de NFT?
- Verwijder de sticker van de coincard die uw QR-code bedekt. 
- Open de camera-app op uw toestel en houd deze boven de QR-code om deze te scannen. 
- Wanneer u de QR-code scant, wordt u doorgeleid naar onze website, en krijgt u de optie om via verschillende kanalen aan te melden. 
- Kies vervolgens een gebruikersnaam en bedenk uw eigen beveiligingsvraag met antwoord. Noteer deze en bewaar op een veilige plek.
- Zodra u zich heeft aangemeld, kunt u de NFT claimen. 
- Een NFT is maar 1 keer te claimen. Hierna is de QR-code niet meer te gebruiken!  
- Door u aan te melden via de widget rechts onderin uw scherm op, kunt u uw NFT’s altijd terugvinden.

 

 

 

 

 

 

FAQ's 

1. Wat zijn de NFT’s van de KNM?

NFT’s van de Koninklijke Nederlandse Munt zijn unieke, digitale bestanden die samenhangen met een specifiek onderwerp. U spaart deze unieke afbeeldingen op de blockchain, een database waar alles wordt opgeslagen. U kunt de NFT’s van de KNM via uw eigen online portemonnee (wallet) altijd bij u dragen, maar u kunt ook een collectie sparen of uw NFT online verhandelen. De wallet wordt automatisch gegenereerd na het scannen van de QR-code op de coincard en is altijd terug te vinden via de widget welke rechtsonder in deze pagina vindbaar is.

2. Zijn de NFT’s ook los te koop?

De NFT’s van de Koninklijke Nederlandse Munt zijn niet los verkrijgbaar, maar worden gelanceerd in samenhang met een fysiek product, zoals een coincard. Wanneer een eigenaar van een NFT van de KNM deze online aanbiedt via een digitale marktplaats als OpenSea, Rarible of Nifty Gateway, heeft u wel de mogelijkheid deze los te kopen.

3. Wat is mijn NFT waard?

De waarde van uw NFT hangt af van een aantal aspecten: de totale oplage, het contract ID en de zeldzaamheid. Ook vraag en aanbod bepalen de waarde van een NFT. Het kopen en verkopen van NFT’s is mogelijk via diverse NFT online markplaatsen, zoals OpenSea, Rarible of Nifty Gateway.

4. Wat als mijn QR-code is beschadigd?

Wanneer uw QR-code is beschadigd en hierdoor niet meer te scannen is, verzoeken wij u contact op te nemen met de klantenservice van de Koninklijke Nederlandse Munt. Zij sturen een link waarmee u de NFT alsnog kunt claimen. Indien u nog andere klachten heeft, verzoeken wij u vriendelijk om ook contact op te nemen met de klantenservice.

5. Mijn QR-code is al gescand!

Het is niet mogelijk dat de QR-code al is gescand voordat deze bij u thuis komt. Alle QR-codes zijn voorzien van een speciale beveiligingssticker waardoor de codes niet zichtbaar zijn. Wordt de sticker verwijderd? Dan verschijnt de tekst ‘open void’ en kan de sticker niet meer worden terug geplakt. Ervaart u nog steeds problemen? Neem dan contact op met onze klantenservice.

6. Kan ik mijn QR-code delen?

U kunt de QR-code delen, maar de NFT is slechts één keer te claimen. Nadat de QR-code op de verpakking is gescand en de NFT is geclaimd, kan deze niet meer gebruikt worden. 

7. Op welke blockchain staan mijn NFT’s?

De NFT’s van de Koninklijke Nederlandse Munt staan op de Polygon blockchain. Een blockchain is een database waar transacties tussen gebruikers worden opgeslagen. Dankzij een blockchain als Polygon is het mogelijk om NFT’s aan elkaar te verkopen, zonder tussenkomst van een derde partij.   

8. Waar is mijn NFT opgeslagen?

Alle NFT’s van de KNM zijn opgeslagen via IPFS servers. IPFS staat voor Inter Planetary File System. Dit is een gedecentraliseerd netwerk waar data op verschillende servers over de hele wereld opgeslagen kunnen worden. Zo blijft de data altijd toegankelijk, ook als een website offline gaat. De NFT’s van de Koninklijke Nederlandse Munt zijn ook op deze servers opgeslagen, om altijd toegankelijkheid en veiligheid te kunnen waarborgen. 

9. Wie is THX Network?

THX Network is een softwareoplossing-bedrijf voor loyaliteitsprogramma's uit Amsterdam, gefinancierd door de Europese Unie en gesteund door Techstars. We gebruiken deze software om QR-codes van NFT's te verkrijgen en veilig op te slaan in gebruiksvriendelijke digitale portemonnees. 

10. Hoe verhandel ik mijn NFT?

Een NFT van de Koninklijke Nederlandse Munt wordt opgeslagen in uw wallet. Deze vindt u door op de zwarte knop te klikken met ons logo in het goud, rechtsonder aan deze pagina. Vanuit deze wallet kunt u de munt overdragen naar een bestaande of nieuwe crypto-wallet.

Vanuit een crypto-wallet biedt u NFT’s online aan via een online marktplaats voor NFT. Bekijk online welke mogelijkheden u hiervoor hebt. Wel dient u eerst een account aan te maken bij een van deze online marktplaatsen. Op de website van deze online marktplaatsen staan verdere instructies over het verkopen van NFT’s. 

11. Ik heb een transfer uitgestuurd maar dit zie ik niet terug in mijn Wallet: hoe kan dit?

Het kan even duren voordat de verandering zichtbaar is in de wallet, circa een half uur.  

12. Het aanmaken van mijn wallet duurt lang: hoe los ik dit op?

Duurt het lang om uw wallet aan te maken? Dan kunt u proberen om de QR-code op de verpakking nogmaals te scannen. In de meeste gevallen zal het aanmaken van de wallet nu wel succesvol zijn.  

13. Waar vind ik mijn wallet?

Klik op de widget recht onderin de hoek van deze pagina, zoals hieronder afgebeeld:

14. Wat is een wallet?

Wanneer u een NFT koopt, wilt u deze logischerwijs ergens opslaan. Dit gebeurt in een wallet, een online portemonnee. Een wallet zorgt ervoor dat uw NFT goed is beveiligd. Zodra u de NFT scant zal u worden doorgeleid naar onze widget. Hier zal automatisch en wallet voor u worden aangemaakt. U hoeft zich alleen aan te melden en een beveiligingsvraag met antwoord in te voeren. Vergeet dit antwoord niet! U kunt op deze manier alleen zelf in de wallet komen.  

15. Wat is een contract ID?

Een contract ID, ook een contract adres genoemd, verwijst naar het adres waar het contract wordt geïmplementeerd op de blockchain.

16. Waar vind ik het contract adres van de NFT?

Wanneer u via de widget uw wallet opent, selecteert u uw NFT. Onder uw NFT en de beschrijving vindt u het kopje: contract. Wanneer u op de groene tekst hiernaast klikt, vindt u alle metadata van de NFT, waaronder links bovenaan, het contract adres.  

17. Wat is een widget?

Een widget is een digitale toepassing die u kunt toevoegen aan uw computer, smartphone of website. Het doel van een widget is om snel en gemakkelijk specifieke informatie te tonen of een bepaalde taak uit te voeren, zonder dat u een volledige app of programma hoeft te openen. 

18. Hoe transfer ik mijn NFT naar een andere wallet?

18. Hoe transfer ik mijn NFT naar een andere wallet?Open uw NFT via de wallet in de widget. Klik op de drie puntjes naast de titel boven de NFT. Klik op transfer en voer het wallet adres in van de wallet waar u de NFT naar toe wilt sturen. Let er dan wel op dat de wallet is verbonden met de Polygon blockchain.     

19. Kan ik een product waar een NFT aan gekoppeld is retourneren?

Wanneer de beveiligingssticker van de coincard is verwijderd of is beschadigd, kan deze niet worden geretourneerd. Hierbuiten geldt ons reguliere retourbeleid.

20. Hoe weet ik welke NFT ik heb zonder dat ik de sticker verwijder?

De NFT’s van de KNM zijn verbonden aan de QR-codes die op de coincard staan. Deze QR-codes zijn willekeurig op de coincards gedrukt. Hierdoor is het onmogelijk om te weten welke NFT u heeft bemachtigd zonder de QR-code te scannen.