Officiële Herslag Leeuwendaalder 2024 Zilver 2 Ounce

€ 319,00
Officiële Herslag Leeuwendaalder 2024 Zilver 2 Ounce

Officiele Herslag Leeuwendaalder 2024 Zilver 2 Ounce

€ 319,00
  • Zeldzame stedelijke Leeuwendaalder uit 1640, geslagen in Deventer
  • Vorige Zilver 2 Ounce editie van de Leeuwendaalder volledig uitverkocht!
  • Munt met uniek opschrift!
  • Geleverd in bijzondere én toepasselijke munthouder, gemaakt van beukenhout
  • Gelimiteerde oplage
  • Inclusief genummerd Certificaat van Echtheid
Levering vanaf eind april
Uitgebreide beschrijving en specificaties

Deel dit product

De nieuwe Leeuwendaalder is gearriveerd! Er is nog altijd veel aandacht en interesse voor de munten die eeuwen geleden in ons land werden geslagen. En dat begrijpen we bij de Koninklijke Nederlandse Munt maar al te goed; deze munten hebben immers altijd een bijzonder verhaal te vertellen. En met een mooie herslag van een oude munt kiest u voor onberispelijke kwaliteit én een mooi verhaal. Wist u dat het voor Nederlandse koopmannen veel interessanter was om een buitenlandse schuld af te betalen in Leeuwendaalders? Dit was ten opzichte van de duurdere rijksdaalders een betere optie. Op deze manier werd de Leeuwendaalder een veelgebruikte munt voor de (zee)handel.

Van daalder naar dollar
Wist u dat de Leeuwendaalder de voorloper is van de huidige Amerikaanse dollar? Hollandse kolonisten namen de munt mee naar New Amsterdam (later New York) en gebruikten deze daar volop.  Het woord ‘'daalder’' werd in het Engels vertaald naar “dollar”. De grootste valuta ter wereld kent haar oorsprong in een Nederlandse munt! 
 
De Leeuwendaalder werd in Nederland vanaf 1575 geslagen en uitgegeven door zes van de zeven Nederlandse provincies en enkele grote steden. Een van deze steden is Deventer. De Leeuwendaalder 2024 Zilver 2 Ounce is een herslag van de originele munt uit Deventer, welke een bijzondere verrassing in petto heeft!
 
Leeuwendaalder uit Deventer
Deventer is een van de steden waar de Leeuwendaalder werd geslagen en uitgegeven. Echter was de stad betrekkelijk laat met het slaan van deze munt, omdat er sprake was van strenge controle. In 1640 kreeg de muntmeester van Deventer, Johan Wyntgens, alsnog de opdracht om Leeuwendaalders te gaan slaan, omdat de aanmunting van zilver toch winstgevend bleek.
 
Omdat er bij Deventer sprake is van een stedelijke Leeuwendaalder, is het wapenschild van Holland vervangen voor een stadsadelaar, het boegbeeld van Deventer. Ook is er sprake van een andere tekst op de keerzijde: ‘ME VIGILANTE FLORET DAVENT.’ Dit betekent: ‘Omdat ik waak, bloeit Deventer’. De tekst maakt deze stedelijke Leeuwendaalder extra uniek.
 
Munthouder van beukenhout
Zoals altijd wordt de Leeuwendaalder geleverd in een bijzondere munthouder. Speciaal voor de Leeuwendaalder 2024 Zilver 2 Ounce is gekozen voor een beukenhouten verpakking met een ingegraveerde leeuw op de deksel. Deze leeuw is een verwijzing naar de Leeuwendaalder, maar natuurlijk ook naar Nederland. Beuken is een sterke houtsoort, wat ook weer een goede vergelijking is met de kracht van een leeuw en het belang van de munt in de overzeese handel. Met de Leeuwendaalder 2024 Zilver 2 Ounce kiest u niet alleen voor een unieke munt, maar ook voor een zeer bijzondere munthouder.
Meer informatie
Artikelnummer 0118532
Metaal Zilver
Gehalte 999/1000
Gewicht 2 troy ounce (62,2 g)
Diameter 38,7 mm
Rand Glad
Kwaliteit Proof
Oplage 50